Policista, který měl kvůli bytu pro dceru podplácet, u soudu vinu popřel

Městský soud v Brně se v pondělí začal zabývat případem policisty Jiřího Vlčka, který podle žalobkyně kvůli přidělení bytu v Brně pro svoji dceru dal úplatek 360 tisíc korun. Muž vinu popřel. Případ úzce souvisí s kauzou kolem bývalého předsedy bytové komise části Brno-střed a politika ODS Otakara Bradáče, ve které policie stíhá několik lidí. Hlavní líčení bude pokračovat ve středu, kdy by měl vypovídat jako svědek i Bradáč. Nepředpokládá se, že by v ten den soud zároveň rozhodl.

Obžalovaný policista v letech 2021 a 2022 podle žalobkyně Petry Lastovecké usiloval o neoprávněné přidělení městského bytu v Beethovenově ulici. Požádal podle žalobkyně svého známého, který měl kontakty na jednatele realitní kanceláře Zdeňka Červinku, potažmo na Bradáče, aby dceři pomohli byt za úplatek přednostně přidělit.

Podle žalobkyně věděl, že dotyční jsou schopni ovlivnit přidělení bytu ve výrazně kratší době, než je obvyklé, obvyklá doba v Brně je několik let. Policistova dcera byt získala. Stejně jako Bradáče, i Červinku policie stíhá v hlavní větvi kauzy.

„Cítím se nevinen, protože přidělení bytu mé dceři jsem nijak neovlivnil a žádné peníze jsem nikomu nepředal,“ odmítl obžalobu Vlček. Řekl, že jeho známý dlouhodobě pracoval na realitním trhu, proto se u něj informoval ohledně možnosti koupě či nájmu bytu, chtěl prý po něm kontakty na realitní kanceláře.

Vlček doplnil, že jeho dcera byt sice dostala, s ničím jiným z obžaloby ale nesouhlasí. Prohlásil, že k policii nastoupil v roce 1990, od té doby dostal přes dvacet medailí za vzornou službu, a pokud soud dopadne dobře, rád by v práci u policie pokračoval.

Dcera obžalovaného jako svědkyně uvedla, že bytovou situaci řešila dlouhodobě a byt v Beethovenově ulici byl jedním z několika, na který podávala žádost. Její otec se na tom podle ní nijak aktivně nepodílel. Bytovou situaci řešila s Červinkovou realitní kanceláří PJ-Reality, konkrétně se zaměstnankyní Evou Vágnerovou.

Také Vágnerovou policie v souvislosti s bytovou kauzou stíhá. Svědkyně řekla, že jí Vágnerová poskytovala informace a rady, nikdy jí prý ale nebylo ani naznačeno, že by měla něco zaplatit. Informace a rady Vágnerové nakonec vyústily k přidělení bytu. Za dlouhodobé konzultace v tomto jí žena podle ní poděkovala a dala jí květinu.

Vypovídaly i dvě tehdejší členky bytové komise. Jedna z nich uvedla, že byla přidělováním bytů znepokojená a nechápala, proč někdy nebyl vybrán člověk, který měl nejvíce bodů. V případě bytu v Beethovenově ulici vypověděla, že pro přidělení bytu dotyčné nehlasovala, nezdál se jí motivační dopis, který byl k žádosti přiložený. Žena v něm podle ní mimo jiné uváděla, že má nízké příjmy. „Přitom si vybrala jeden z nejdražších bytů s rozlohou 150 metrů čtverečních,“ dodala svědkyně.

Zatýkání na radnici Brno-střed

Případ úzce souvisí s kauzou kolem Bradáče, tato část vyšetřování dosud neskončila. Kvůli podezření z machinací s byty v části Brno-střed zasahovali policisté v jihomoravské metropoli předloni v říjnu. Zadrželi osm lidí.

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci tehdy zahájilo trestní stíhání dotyčných pro účast na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatků ve prospěch skupiny a zneužití pravomoci úřední osoby. Nejvyšší státní zastupitelství loni v únoru zrušilo stíhání dvou z nich, policie pak začala stíhat další tři lidi.

Městský soud minulý týden v souvislosti s kauzou uložil kvůli podplácení dvěma lidem podmíněné a také peněžité tresty. Oba se přiznali, s žalobkyní uzavřeli dohodu o vině a trestu, soud tyto dohody na veřejném zasedání schválil. Jde o první odsouzené v souvislosti s případem.