Policie se zabývá výtržnostmi v Bílině. Kritiku, že málo hlídala demonstraci Romů v Krupce, odmítá

Policie se zabývá výtržnostmi v Bílině na Teplicku, které se odehrály v noci na středu. Nikdo při nich nebyl zraněn. Události vyšetřuje pro podezření z výtržnictví, řekl krajský policejní mluvčí Kamil Marek. Do Bíliny se zřejmě přesunuli někteří účastníci úterní demonstrace v nedaleké Krupce. Tam se sešlo několik stovek Romů, kteří požadovali větší bezpečnost a při pochodu se vymezovali vůči Ukrajincům. Policie vyhodnocuje kamerové záznamy a dění na sociálních sítích, stejně tak i samotné projevy na shromáždění. Zároveň se ohradila proti kritice, že na místě měla málo sil.

V Krupce zorganizovali Romové demonstraci na sídlišti Maršov, kde v neděli zasahovala policie po konfliktu mezi několika osobami. Účastníci protestu chtěli vědět, co při předcházelo. Ačkoli řečník v úvodním proslovu řekl, že nejde o protiukrajinskou demonstraci, následně se řada lidí vůči Ukrajincům vymezovala.

Skupina se pak vydala k policejní služebně. Poté, co ze služebny vyšli dva zástupci demonstrantů, kterým policisté popsali incident, se účastníci akce začali kolem 19:30 rozcházet. Zasahovat policisté nemuseli, řekla mluvčí Ilona Gazdošová. Podle odhadu policie bylo na místě zhruba pět set lidí.

Události, které vyvolaly nedělní konflikt, se podle účastníků protestu týkaly dětí. Lidé, kteří jednali s policií, po opuštění služebny davu oznámili, že nikdo v tomto ohledu nepodal trestní oznámení. To se následně změnilo. „Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožování výchovy dítěte,“ uvedl Marek.

Po incidentu policie obvinila z výtržnictví třiatřicetiletého muže z Moldavska. Cizinecká policie s ním povede řízení o vyhoštění. Policie už dříve vyvrátila informace, které se objevily na sociálních sítích, že se nedělního incidentu zúčastnili Ukrajinci, někteří účastníci nedělního konfliktu byli podle policie podnapilí.

Víc pořádkových sil by mohlo způsobit eskalaci konfliktu, uvedla policie

Úterní demonstraci a pochod sídlištěm si mnoho lidí nahrávalo na mobilní telefony. Na sociálních sítích se objevila řada videí. Po jednání se státním zastupitelstvím policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačování práv a svobod člověka. V případě soudem uznané viny hrozí dotyčnému trest odnětí svobody až na tři roky.

Na demonstraci v Krupce dohlíželi policisté z pořádkové jednotky, kteří kontrolovali vozidla přijíždějící na sídliště, policisté v civilu i antikonfliktní tým. „K zabezpečení veřejného pořádku v době shromáždění v Krupce byl dostatečný počet sil a prostředků,“ řekl Marek.

Naopak zvýšená přítomnost pořádkových sil na místě by podle policie mohla vést k eskalaci napětí. „Neznamená to, že jsme na akci nedohlíželi. Průběh jsme důsledně dokumentovali a záznamy budeme dále vyhodnocovat, především ve vztahu k některým projevům. Oceňujeme ale relativně poklidný průběh,“ uvedla policie na Twitteru.

„Z důvodu probíhajícího prověřování a z dosud získaných informací se z taktického hlediska zatím nemůžeme blíže vyjadřovat, aby nebyl ohrožen nebo zmařen průběh trestního řízení. Policisté se všemi podněty zabývají,“ řekl policejní mluvčí.

Reakce na úmrtí mladého Roma v Brně

Na demonstraci vystoupili řečníci nejen z Krupky, ale také organizátoři protestů, které se konaly v minulých týdnech v Praze a dalších městech. Při pochodu sídlištěm dav skandoval různá hesla jako „černá síla“ nebo „my jsme tady doma“. Organizátoři řekli, že v protestech budou pokračovat.

Demonstrace se konaly v Brně po incidentu, při kterém poblíž brněnské přehrady při festivalu ohňostrojů Ignis Brunensis zemřel mladý Rom. Následovaly protesty také v Pardubicích.