Ostravská univerzita otevřela kampus pro sport a umění. Stál přes miliardu korun

Ostravská univerzita (OU) v pondělí na výstavišti Černá louka otevřela City Campus s novými univerzitními budovami pro sport a umění. Od února se v Univerzitním zázemí sportu a behaviorálního zdraví a v Klastru umění a designu budou vzdělávat noví trenéři, učitelé, hudebníci, produkční a grafici. Náklady na vybudování univerzitních objektů přesáhly miliardu korun. Škola očekává, že jí nový kampus pomůže zvýšit konkurenceschopnost a přilákat další studenty, sdělil rektor Jan Lata.

„City Campus posune Ostravu mezi přední studentská města a bude impulzem dalšího rozvoje Ostravy. Zatraktivní region mladým lidem, kteří se tady budou vzdělávat v oborech, které transformující se kraj potřebuje,“ řekl rektor univerzity, kterou navštěvuje asi deset tisíc studentů.

V místě vznikla budova pro Fakultu umění, která je ale menší, než se původně předpokládalo. Primárně je podle Laty určena pro hudební část fakulty. „Klasické obory jako malířství a sochařství zůstává v prostorách v ulici Podlahova. Budova je ale navržena tak, že umožní případnou dostavbu, pokud na ni budeme schopni získat finance,“ doplnil.

V další části areálu je zázemí pro sport, které bude sloužit potřebám studentů Katedry studií lidského pohybu Pedagogické fakulty Ostravské univerzity. Univerzita jako jediná v Česku dosud neměla vlastní sportoviště. Svět sportu a umění propojuje prostor s širokým schodištěm mezi oběma budovami.

Pro studenty se na Černé louce otevřou pracoviště digitální grafiky, hudební studia, sportoviště a diagnostické laboratoře včetně střešní běžecké dráhy. Chybět například nebude hala na míčové sporty o velikosti tří basketbalových hřišť, gymnastický sál certifikovaný Světovou gymnastickou federací, vnitřní lezecká stěna nebo workoutové hřiště.

Umělecká část nabídne komorní sál se špičkovou akustikou pro 242 diváků, jehož součástí je i klavír za pět milionů korun, nebo výstavní prostory ve stylu white cube, které svou neutralitou bílých stěn zviditelní vystavená umělecká díla. Areál bude přístupný také veřejnosti.

Události: Ostravská univerzita otevřela kampus pro sport a umění (zdroj: ČT24)

Akce pro odborníky i veřejnost

„Už nyní si mohou návštěvníci kampusu prohlédnout náměstí, schodiště, střešní ovál, běžeckou dráhu, workoutové hřiště nebo rozjímat na nové Lavičce Václava Havla. Do multifunkčních prostor však připravujeme i celou řadu akcí pro odbornou i širokou veřejnost, aktuálně na začátek dubna kariérní festival Za kariérOU a na konec června velký kulturně-sportovní happening Jsme Ostravská!. Na jaře pak budeme spouštět rezervační systém na pronájem jednotlivých sportovišť,“ sdělil vedoucí Centra marketingu, komunikace a popularizace Ostravské univerzity Adam Soustružník.

Cílem Ostravské univerzity podle Soustružníka také je, aby se City Campus stal novým kulturním a sportovním centrem Ostravy. V kampusu se tak budou konat i tradiční akce jako například Noc vědců nebo studentský Majáles.

Nové univerzitní zázemí, které je na bezmála čtyřech hektarech plochy v centru města, se začalo budovat v roce 2020. Většinu nákladů univerzita uhradila s pomocí evropských dotací, které získala prostřednictvím výzvy určené pro vysoké školy ve strukturálně postižených regionech.

Vysoké škole přispělo město i kraj

Na Klastr umění a designu získala univerzita dotace 357,8 milionu korun a na Univerzitní zázemí sportu a behaviorálního zdraví 645,9 milionu korun. Univerzita se na nákladech podílela pětiprocentní spoluúčastí, která byla z větší části financována prostřednictvím pozemků, na kterých budovy vznikaly.

Pozemky za 41,7 milionu korun darovalo univerzitě město Ostrava, které zároveň v kampusu nechalo vybudovat veřejné podzemní parkoviště. Výstavba parkoviště s kapacitou 155 míst přišla na 175 milionů korun bez DPH. Na projektovou dokumentaci i samotnou stavbu přispěl i Moravskoslezský kraj.

„Usilujeme o posílení pozice Ostravy coby univerzitního města. Nově otevíraný studentský kampus nabídne atraktivní možnosti vzdělávání i trávení volného času nejen pro studenty, ale i pro další obyvatele a návštěvníky Ostravy. A díky své poloze nepochybně přispěje i k dalšímu oživení historického centra,“ uvedl primátor Tomáš Macura (ANO). Hejtman Ivo Vondrák (ANO) uvedl, že transformaci kraje nelze provést bez univerzit, které považuje za její základní pilíř.