Ostravská univerzita dál čeká na nový kampus. Termín dokončení se znovu posunul, tentokrát na únor

Události v regionech: Nové vysokoškolské kampusy (zdroj: ČT24)

V novém kampusu Ostravské univerzity v centru města už se měli učit studenti sportovních i uměleckých oborů. Nové budovy měly být původně hotové loni na jaře. Stavbaři ale nestihli ani termín letos na podzim. Momentálně počítá univerzita s tím, že v novém zahájí letní semestr v únoru příštího roku.

Nové budovy fakult Ostravské univerzity se začínají podobat tomu, co škola kdysi představila ve vizualizacích. Stále ale nejsou zcela hotové a v posluchárnách místo znalostí do hlav studentů stále padá jen prach na zakryté lavice.

Momentálně platí termín otevření v únoru 2023. Je to již třetí termín. Zpoždění stavby ostravského kampusu má více příčin, tvrdí hlavní inženýr projektu Pavel Hynčica. Přispěla k němu koronavirová pandemie, ale i zdražování. Nyní je podle něj téměř hotovo. „Probíhá odstraňování drobných vad a nedodělků a probíhá montáž interiérů,“ upřesnil.

On ani vedení vysoké školy neočekává již žádné komplikace. Poslední budova čeká na kolaudaci, a pak by nemělo již nic překazit slavnostní otevření. „Samotné uvedení budovy do provozu ve srovnání s tím, co se tady dělo poslední čtyři roky, bude spíše radost,“ podotkl rektor Jan Lata.

Univerzita počítá podle něj s tím, že se některých budov, které dosud používala, zbaví. „Uvolní se místo. Musíme ještě vyřešit nějaké technické věci,“ dodal.

Stavba budov dvou fakult vyšla v součtu na více než miliardu korun, z toho pětadevadesát procent získala škola z evropských fondů.

V Ostravě vzniká i další nová školní budova. Staví ji Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO). Rozdíl oproti kampusu Ostravské univerzity je ten, že zatím jde vše podle plánu. Studenti by měli začít usedat do poslucháren v nové budově Fakulty ekonomie za dva roky. „Výuku bychom měli zahájit v září 2024,“ upřesnila kvestorka Gabriela Mechelová.

I VŠB-TUO počítá s tím, že stávající budovy, které po zprovoznění nové vyklidí, následně prodá či smění.