Na Šumavu se vrátil „velký piškot“. Pomohla i blokáda ekologických aktivistů proti kácení stromů

Na Šumavu se vrátil kornatec velký (zdroj: ČT24)

Na Šumavu se vrátil vzácný kornatec velký. Tohoto brouka, kterému se někdy říká velký piškot, tam ochranáři viděli naposledy před sto lety. Jeho nynějšímu výskytu údajně pomohla i blokáda proti kácení tamních lesů na Modravě v podání ekologických aktivistů. Právě zastavením těžby vzniklo pro kornatce ideální prostředí pro život.

Kornatec velký se na Šumavě ukázal po sto letech. Zoologové navíc našli tohoto brouka i v centrální oblasti. Doteď byl známý jako noční živočich, nové výzkumy ale ukazují opak. „Dokonce i přes den konzumuje svojí potravu, což jsou troudnatce, lidově řečeno choroše,“ popsal zoolog Národního parku Šumava Vladimír Dvořák.  

Odborníci teď zkoumají i délku života dospělých jedinců nebo to, čím je pro les užitečný. „Indikuje právě zachovalou pralesní dynamiku, to znamená, že tam, kde ho nalezneme, víme, že ten prales neustále funguje, že tam fungují všechny procesy tak, jak mají,“ uvedl Dvořák.  

Kornatec velký
Zdroj: NP Šumava

Pomohla blokáda ekologických aktivistů

„Velký piškot“ se původně vyskytoval hlavně v jižní části Šumavy. Letos ho však zoologové objevili na Ztraceném u Modravy. Podle Správy Národního parku Šumava tam jeho výskytu pomohla blokáda ekologických aktivistů před jedenácti lety.

„Nebýt té blokády, tak bychom měli vytěžený les, nebo les, kde by stojící souše chyběly. Ty jsou vlastně hlavním biotopem právě pro tohoto brouka,“ popsal zoolog. 

Odborníci se domnívají, že populace kriticky ohroženého hmyzu je teď na vrcholu. Odumřelé dřevo, které potřebuje pro život, totiž musí být minimálně deset let staré. A to je právě teď na Modravě.