Na sklárny a porcelánky dopadají vysoké ceny energií. Některé omezují výrobu a propouštějí

Na sklárny a porcelánky dopadají vysoké ceny energií. Některé omezují výrobu a propouštějí (zdroj: ČT24)

Výrobci skla a porcelánu bojují s enormním nárůstem cen energií. Některé podniky už musely omezit výrobu. Sklárny na Blanensku odstavily jednu ze dvou pecí. Vedení firmy už propustilo část zaměstnanců. Kritickou situaci řeší i podniky v Karlovarském kraji. Tamní podnikatelé se obrátili na hejtmanství, aby jim pomohlo při vyjednávání s vládou.

V blanenských sklárnách v průměru vyrobili sto padesát skleněných lahví za den, především na alkohol, parfémy nebo do lékáren. Teď jich bude z výrobní linky sjíždět zhruba o polovinu méně. Za energie tam totiž jen minulý měsíc zaplatili čtyřicet pět milionů korun, což je částka, kterou dřív běžně platili za rok.

Zdražení energií ovlivňuje podle tajemníka Asociace sklářského a keramického průmyslu Marka Nováka sklárny a keramičky výrazně už od loňského podzimu. Firmy se s nárůstem cen v řádu stovek procent snaží vyrovnat zvyšováním cen pro odběratele nebo koncové zákazníky.

Zvýšení cen odrazuje zákazníky

„Pokud výrobce obalového skla chce vkládat nárůst cen energií do cen výrobků, tak je to ze strany zákazníků neakceptovatelné. To se také stalo a naši zákazníci přestali objednávat, zrušili veškeré objednávky,“ řekl ředitel sklárny Petr Binko.

Sklárny proto nechaly odstavit jednu ze svých dvou pecí. Pracovníci specializované firmy z ní museli vypustit přes dvacet tun roztaveného skla. „Prudkým ochlazením to sklo rozpraská a pak se rozloží na granulát,“ vysvětlil, co bude s nevyužitým roztaveným sklem, jednatel specializované firmy Jaromír Vlach.

Skláři se bojí o práci

Kvůli nižšímu počtu zakázek je vedení skláren nucené snížit i počet zaměstnanců. Z dvou set lidí jich koncem srpna odešlo devatenáct, uvažuje se ale o propouštění dalších třiceti. Počet zaměstnanců by se tak snížil o čtvrtinu.

Jistotu svého místa nemá ani Monika Langerová, která ve sklárnách pracuje jedenáct let. „O místo se bojím celkem dost, protože jsem matka samoživitelka a mám tady i staršího syna, takže jsme zaměstnaní dva a bojíme se o to oba dva. Pracovních míst v okolí moc není,“ vysvětlila.

Úsporná opatření zavádí i novorolská porcelánka. Společnosti totiž na konci letošního roku skončí zafixované ceny plynu. Od ledna by tak firma mohla začít platit za energie i stovky milionů korun.

Mezeru by zřejmě zaplnila produkce z Asie

Zástupci firem na Karlovarsku se sešli s vedením kraje, aby jim pomohl najít řešení. „Hejtman předloží Asociaci krajů požadavky regionálních zaměstnavatelů z našeho kraje. S tím, že především potřebují zjistit perspektivu dodavatelů energií pro rok 2023,“ řekla mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková.

Ředitel odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory Ladislav Minčič upozornil, že vysoké náklady za energie bez účinného zásahu státu mohou vést k ukončení činnosti některých tradičních českých firem z energeticky náročných odvětví. Patří mezi ně i sklárny a porcelánky. Mezeru na trhu by podle něj pravděpodobně zaplnila produkce z Asie, případně členských států Evropské unie, které budou po přechodnou dobu firmy dotovat. 

Vláda má podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) po středečním jednání téměř připravený soubor opatření na regulaci cen energií. Představit ho chce v pondělí.