Most, který spojuje Třinec se železárnami, je znovu otevřen

V Třinci se ve středu otevřel rekonstruovaný most Závodní. Jedná se o důležitou spojnici mezi městem, třineckou hutí i místními částmi Kanada a Podlesí. Renovace stála 48 milionů korun. Motoristé i cyklisté mohou most využívat od středy, autobusy se na něj vrátí o den později. Informovala o tom Petra Martynková z třineckého magistrátu.

Rekonstrukce mostu měla dvě fáze. Loni v srpnu začala přeložka sítí a výstavba energolávky. Letos v dubnu na tuto etapu navázala rekonstrukce mostu samotného, která zahrnovala demolici stávajícího mostu a výstavbu nové mostní konstrukce.

Součástí opravy bylo také vytvoření nového levostranného pruhu pro cyklisty. „Stavba pro nás byla komplikovaná především v loňské stavební sezoně, kdy jsme museli provést spoustu přeložek neznámých inženýrských sítí, s tím jsme se ještě nikdy nesetkali,“ uvedl za zhotovitele David Kubíček.

Komplikace pro železárny

Výstavba nového mostu omezila dopravu v Třinci a oddělila místní části Kanada a Podlesí. „Cyklistům a chodcům po dobu uzávěry sloužila provizorní lávka, automobilová a autobusová doprava však musela volit objízdné trasy. Uzavření mostu znamenalo také zásah do provozu Třineckých železáren, kdy musela huť vzniklé situaci přizpůsobit logistiku v areálu,“ připomněla Martynková.

Generální ředitel Třineckých železáren Roman Heide uvedl, že pro společnost renovace znamenala velkou zátěž. „Znamenalo to například, že jsme museli v danou dobu omezovat převoz tekutého kovu z jedné strany na druhou, aby nedocházelo k fatálním zácpám,“ uvedl Heide.

Na rekonstrukci mostu Závodní naváže oprava další komunikace z Nebor k válcovně třinecké huti. Práce začnou na konci prázdnin a budou trvat dva měsíce. Během prací bude téměř tříkilometrový rekonstruovaný úsek průjezdný jen s omezením, provoz bude řídit světelná signalizace.