Anglické fráze o koronaviru pro sestry. Úrazová nemocnice v Brně nechce opakovat zmatky s cizinci

Úrazová nemocnice v Brně připravila letáky se základními anglickými frázemi, které pomohou sestrám při komunikaci s cizinci. Zařízení tím reaguje na nedávnou situaci, kdy přišly tři cizinky a ptaly se na vyšetření na koronavirus. Ředitel nemocnice Zdeněk Buštík se zároveň ohradil proti tomu, že by nemocnice při vyšetření cizinek pochybila.

Ženy přišly do nemocnice poslední únorovou sobotu ve tři hodiny ráno a ptaly se na možnosti vyšetření na nákazu koronavirem. Sestra neuměla anglicky, proto s nimi na chodbě mluvila lékařka. Než si personál přišel pro ochranné pomůcky k vyšetření, byly podle Buštíka cizinky pryč. V médiích se pak objevily informace, že ženami byly Američanka a její kamarádka z Ekvádoru, u kterých se později v Praze potvrdila nákaza koronavirem.

Buštík k tomu v pondělí uvedl, že nelze potvrdit totožnost cizinek v nemocnici, protože se nijak neprokázaly. „Jsme si ale vědomi dílčích nedostatků v komunikaci a poučili jsme se z toho, proto jsme připravili základní anglické fráze pro sestry ve službě, aby se už nic podobného nestalo,“ řekl.

Ředitel: Nemocnice nechybovala

Buštík se ohradil proti některým výrokům z posledních dní, že nemocnice udělala chybu a poslala ženy, u nichž bylo podezření na koronavirus, asi taxíkem do Fakultní nemocnice Brno, kde je infekční oddělení. Informaci uvedl na tiskové konferenci primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL), který přístup vedení nemocnice v souvislosti s koronavirem označil kromě ekonomické situace jako jeden z důvodů, proč město vyhlásilo výběrové řízení na ředitele.

„Zpráva, kterou náměstek Hladík předal médiím, že nemocnice nedodržela postupy, ke kterým se zavázala, a odeslala cizinky někam taxíkem, vychází z neúplných informací, nebo je zpráva účelově zavádějící. O celé situaci si vyžádala podrobnosti jen paní primátorka Markéta Vaňková, pan náměstek Hladík se mnou situaci vůbec nekomunikoval,“ uvedl Buštík.

Spory jsou i kolem hospodaření Úrazové nemocnice

Hladík minulý týden také uvedl, že město není spokojené s hospodařením nemocnice. Podle něj bylo cílem snížit množství peněz, které do zařízení plynou z městské kasy od roku 2016 z šedesáti na dvacet milionů korun.

Buštík ale v pondělí uvedl, že nemocnice vyčerpala možnosti úsporných opatření, a připomněl, že došlo ke zvýšení platů ve zdravotnictví. Pokud by tak podle něj město nemocnici finančně nepodporovalo, muselo by dojít buď ke snížení počtu lůžek, nebo omezení rozsahu poskytované péče.

„Skutečnost, že je Úrazová nemocnice v dobré ekonomické kondici ve srovnání s ostatními nemocnicemi České republiky, dokládá mimo jiné i to, že Úrazová nemocnice byla za rok 2019 vyhlášena v nezávislém hodnocení Health Care Institute jako třetí nejlepší nemocnice v celé České republice v absolutním pořadí,“ řekl.

Výběrové řízení nevnímá jako důsledek přístupu k potenciálně nakaženým ženám nebo špatného vedení nemocnice. Podle něj je právem zřizovatele s ohledem na to, že letos bude v nemocnici pátým rokem. Současný ředitel uvedl, že zatím se nerozhodl, zda se přihlásí.