Hlukem proti hluku. Lidé z Mostu demonstrovali proti tamnímu Autodromu

Protesty kvůli hluku z autodromu (zdroj: ČT24)

Obyvatelé severočeského Mostu v úterý hlasitě demonstrovali před sídlem ministerstva zdravotnictví v Praze. Vadí jim hluk z mosteckého Autodromu. Podle spolku Zdraví pro Most situaci Krajská hygienická stanice v Ústí nad Labem neřeší, a to ani ve chvíli, kdy jsou v okolí závodiště údajně překračovány hlukové limity.

Hlukem proti hluku v úterý demonstrovali obyvatelé Mostu před ministerstvem zdravotnictví. Demonstranti nahlas pouštěli hluk aut a motorek ze závodního okruhu s tím, že stejně slyší hluk i oni ve svých domovech. Chtějí, aby se resort začal o jejich problémy zajímat. 

„Jediné, co bychom si přáli aspoň jeden den v týdnu, je mít ticho, kdy si můžeme pozvat přátele a žít jako normální lidé. Protihlukové stěny nemáme, ale slibovali nám je. Nedodržují vůbec časy, ve kterých by měli jezdit,“ stěžovala si obyvatelka Mostu Eva Hrubešová.

O tom, že na Autodromu jsou překračovány limity hluku, svědčí i měření mostecké radnice. Podle výsledků pravidelných kontrol převyšuje dané limity většina hodnot. Už v minulosti uložili krajští hygienici majiteli Autodromu za překračování hluku čtvrtmilionovou pokutu.

Autodrom prý zavedl opatření, podle místních je hluk nesnesitelný

„Pokud Krajská hygienická stanice (KHS) koná, tak my maximálně můžeme říct, pokud tam bude stěžovatel, jestli KHS postupovala správně, či nikoliv,“ reagoval na stížnosti lidí z Mostu tajemník pro ochranu a podporu veřejného zdraví na ministerstvu zdravotnictví Matyáš Fošum. Podle resortu hygienici u většiny měření nepochybili.

„Zakázali jsme v areálu driftování a s tím spojené závody, zavedli jsme a kontrolujeme hlukový limit, který musí splňovat všechna vozidla pohybující se na dráze, zavedli jsme povinné používání tlumivek výfuků, do provozního řádu jsme vložili i takzvané dny ticha, kdy na dráze není žádné vozidlo,“ ujistil mluvčí Autodromu Most Radek Laube.

Místní jsou ale jiného názoru, hluk je podle nich nesnesitelný. „Poslední roky, které tam pobýváme, se tam nedá existovat. Vůbec na zahradě nemůžete s nikým promluvit, protože se neslyšíte vzájemně na deset metrů,“ oponoval další z obyvatel Mostu Martin Martinovský.  

Závodní okruh sousedí s obytnou čtvrtí, nejbližší domy jsou od něj vzdálené jen několik set metrů. Místní se teď znovu hodlají obrátit na radnici a vyzvat ji k dalším krokům.