Energetici mnohde odmítají žádosti na připojení solárů k síti. Nestačí kapacita

Události: Energetici mnohde odmítají žádosti na připojení solárů k síti. Nestačí kapacita (zdroj: ČT24)

Ministerstvo životního prostředí letos podpořilo už skoro padesát tisíc solárních elektráren na střechách rodinných či bytových domů. To je už čtyřikrát více než v loňském roce. S tím ale přicházejí i problémy. Například na jihovýchodě republiky už totiž přestává stačit kapacita sítě. Žadatele o připojení solárů k síti tak energetici začínají odmítat. Elektrárna do sítě připojená být nemusí, domácnost ji může využívat i bez toho.

Solární panely se rozhodl pořídit například Dušan Navrátil z Rozdrojovic na Brněnsku. Čekal na ně půl roku. Nyní je má složené před domem, stejně tak i konstrukci, na kterou panely technici připevní. Zatím mu však chybí povolení připojit svou solární elektrárnu do sítě. 

„V srpnu nám přišlo vyjádření, že se nelze připojit k distribuční síti. Důvodem je nedostatečná kapacita zařízení pro distribuci,“ popsal Dušan Navrátil. Podobný dopis jako on dostala i Barbora Majzlíková z Luhačovic na Zlínsku. „S takovým odůvodněním, že v Luhačovicích je už fotovoltaických zdrojů moc. Zamítavé stanovisko jsme vůbec nečekali, strašně nás to překvapilo, vykolejilo a zklamalo,“ řekla. 

Počet takových rozhodnutí, která správce sítě EG.D vydává, neustále roste. Podle mluvčího společnosti Romana Šperňáka je důvodem to, že by připojení solární elektrárny mohlo ohrozit stabilitu dodávek energie, nebo jde o nedostatečnou kapacitu.

Stop stav platí hlavně na jihovýchodě Moravy

Správce distribuční sítě před dvěma lety evidoval za celý rok 2600 žádostí o připojení solárních elektráren k síti. Jenže letos v září jich bylo už 27 tisíc.  

Stop stav na připojení fotovoltaické elektrárny do sítě mají zatím hlavně lokality v Jihomoravském a Zlínském kraji. Například oblasti Sokolnice a Otrokovice mají už teď srovnatelné výkony jako jeden blok jaderné elektrárny.

Právě proto se správci v posledních letech snaží síť posilovat. Každý rok do její inovace investují přes pět miliard korun. „Klíčové pro ně je udělat ještě nějaké kroky v úpravě stavebního zákona, aby některé jejich záměry šlo realizovat rychleji než v řádu čtyř, pěti, šesti let,“ uvedl pověřený ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Jde to i bez připojení k síti

To, že solární elektrárna není připojena k síti, neznamená, že nemůže fungovat. „Pokud je člověk v lokalitě, kde nemůže posílat přebytky do sítě, musíme zastavit bezpřetokový střídač. A člověk spotřebovává jenom energii doma,“ popsal Pavel Matějovič, provozní ředitel firmy Schlieger, která panely dodává.

Právě z toho důvodu nakonec Dušan Navrátil místo původně plánovaných dvou baterií, koupil třetí. Nechce, aby vyšlo nazbyt byť minimum elektrické energie.