Děním okolo Liberty se zabývá elitní policejní útvar, obvinění dosud nepadlo

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) už několik měsíců prověřuje okolnosti související s hutní společností Liberty Ostrava, nikoho zatím neobvinila. Vyplývá to z vyjádření náměstka dozorového Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Radka Bartoše pro Českou televizi. K prověření údajného vyvedení několika miliard korun ze společnosti vyzývali policii i státní zastupitelství v minulosti odboráři.

„Národní centrála proti organizovanému zločinu na konci března 2024 zahájila úkony trestního řízení. Dozor nad zachováváním zákonnosti v přípravném řízení vykonává Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Další informace vzhledem ke stadiu trestního řízení nelze veřejnosti nyní uvést,” uvedl pro ČT Bartoš.

Slezská huť, která je od června v úpadku, patří od roku 2019 do Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Většina provozů Liberty Ostrava stojí od loňského prosince, kdy jí společnost Tameh Czech zastavila dodávky energií kvůli neuhrazeným pohledávkám. Převážná část zaměstnanců je od té doby doma.

Předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo počátkem roku v médiích vyzval policii i státní zastupitelství k prověření, co se stalo s penězi, které byly údajně z huti vyvedeny. Vycházel přitom z toho, jakým způsobem britský podnikatel Gupta financoval své podniky v Anglii. „Chtěl bych vyzvat k tomu, aby policie jednala, aby prověřila vyvedení těch osmi miliard korun ze společnosti Liberty,“ uvedl v lednu Ďurčo.

Firma na sebe podala v červnu insolvenční návrh a soud ji poslal do úpadku. Před časem společnost oznámila plán na hromadné propouštění, kdy má z huti na podzim odejít 2300 zaměstnanců ze současných více než čtyř tisíc, a začala také odstavovat koksovnu. Podle odborů už ale část zaměstnanců ohrožených hromadným propouštěním firmu opustila sama.