V předvolební debatě Ústeckého kraje se hovořilo o sociální problematice a korupci

Předvolební debata: Ústecký kraj (zdroj: ČT24)

Česká televize před krajskými volbami nachystala třináct předvolebních debat. Do studia zve vždy osm lídrů kandidátek. V Ústeckém kraji ale mají dle průzkumu agentur Kantar CZ a Data Collect uskupení na osmém a devátém místě stejný volební potenciál, proto se debaty zúčastnilo devět lídrů. V každém kraji se debata zaměřuje na témata, která dominují místní politice. Ve středu se věnovala Ústeckému kraji.

Tématem první části debaty byla sociální nerovnost v Ústeckém kraji. Její řešení však podle řečníků vyžaduje změnu legislativy a podporu státu. Předmětem debaty se také stala část zákona o pomoci v hmotné nouzi, která umožňovala zřizovat takzvané bezdoplatkové zóny. Dříve ji zrušil Ústavní soud.

Richard Brabec (ANO) poukázal na to, že je potřeba pro kraj získat finance na úrovni vlády, které následně bude možné investovat do sociální oblasti, aby se „nůžky přestaly rozevírat a začaly trochu svírat“. Hlavní problém je podle něj odliv lidí, kdy jich za posledních patnáct let kraj ztratil několik tisíc. Obyvatelé si prý stěžují, že v kraji není kvalita života, mají obavu o bezpečí a necítí se dobře.

Kandidát Starostů pro Ústecký kraj (STAN a PRO Zdraví) Jan Papajanovský řekl, že se kraji částečně daří, ale zaostává v celostátních statistikách. Potřeba je prý práce na dílčích problémech. „Chceme každému člověku ve vyloučené lokalitě nabídnout možnost posunout se dál. Dát mu perspektivu,“ prohlásil. Dodal, že kraj by mohl zlepšit své sociální služby. Zároveň zdůraznil, že jsou potřeba „tvrdé nástroje“ pro lidi, kteří se rozhodnou motivační systém nevyužít.

Jaroslav Foldyna (SPD, Trikolora a PRO) zdůraznil, že sociální problémy nejde vyřešit na krajské úrovni a je podle něj potřeba, aby k tomu přistoupila vláda a došlo ke změně zákonů. „Městům a obcím chybí nástroje,“ prohlásil. Pozitivní podle Foldyny je, že stát vymyslel pozici asistentů kriminality, ale upozornil na to, že v Ústeckém kraji chybí stovky příslušníků policie. „Když máme aktivní zálohy armády, tak bych viděl zákon o aktivních zálohách policie,“ zmínil.

„V našem kraji žije velké procento lidí, kteří jsou chudí, a s nimi se my neumíme sami vypořádat bez změn zákonů,“ řekl kandidát ODS Jiří Kulhánek. Klíčové je podle něj, aby kvůli „špatnému rozdělování sociálních dávek“ nedocházelo k migraci lidí z jiných krajů. Proto se podle svých slov v rámci Asociace krajů podílel na přípravě zákona o podpoře bydlení, od které si slibuje, že dojde k postupnému rozvolnění sociálně vyloučených lokalit.

„Když připravíte sociálně slabé rodiny o jakékoliv příspěvky, dopadne to hlavně na děti,“ upozorňuje Vít Rous (Piráti). „Jedním z největších problémů kraje je, že některé děti nedokončují ani základní školu. My se musíme snažit o vytvoření prostředí, které tu mladou generaci podpoří,“ řekl Rous. Zároveň upozornil, že jeho strana zatím do vedení nemohla moc zasahovat. „Byli jsme čtyři roky v opozici a v zastupitelstvu jsme poprvé.“

Oldřich Bubeníček z uskupení STAČILO! v Ústeckém kraji (KSČM, SOCDEM, ČSNS) míní, že by Ústecký kraj potřeboval lékařskou fakultu. „Snaha o udržení vysokoškoláků tu byla a je, ale myslím, že bychom se všichni shodli na nutnosti postavení této fakulty,“ poznamenal. V otázce sociálně vyloučených lokalit vidí jako největší problém to, že se týká asi pěti okresů. „Když se to pak prezentuje v Praze, nikdo si to nedovede představit a ve sněmovně se pak nic neprosadí,“ tvrdí. 

Jan Paparega (Lepší sever) si nemyslí, že se kraji nedaří. „Byli jsme dlouho krajem, který celé republice zajišťoval teplo, a stát od nás jenom bral. Teď by to chtělo, aby nám něco vrátil,“ podotkl. Podle jeho slov lidé vidí jako hlavní problém bezpečnost. „Ta se týká především větších měst, tedy Teplic, Mostu, Ústí, Chomutova a Děčína, kde se nachází sociálně vyloučené lokality,“ uvedl. K udržení vysokoškoláků je dle něj potřeba kvalita života, pocit bezpečí a možnost uplatnění. 

Podle Karolíny Žákovské z uskupení Spojenci pro kraj (SZ, TOP 09, SNK ED, JP) stát zanedbává kohezní politiku a nevyrovnává rozdíly regionů. „Dostáváme na to miliardy od Evropské unie, které nejdou do potřebných oblastí a zůstávají v bohatých regionech,“ řekla. Zkritizovala také vyhlašování bezdoplatkových zón, jejichž možnost Ústavní soud obcím zrušil. „(Zrušení) je dobře, ale nárok na doplatek na bydlení tím ztratily matky samoživitelky nebo důchodci,“ pronesla. 

Vladimír Jelínek za Přísahu vidí jako největší problém bezpečnost. „V některých oblastech je ta situace opravdu vážná,“ upozorňuje. Jelínek vyjádřil obavy i ohledně migrace. „Aby lidé v kraji zůstávali, musí se cítit bezpečně a jako doma. Na základě toho se musí nastavit i rozpočet, do kterého zatím Přísaha neviděla,“ uvedl. Podle něj tím kraj může také udržet vysokoškolské studenty.

Druhá část debaty se věnovala korupci v Ústeckém kraji. Posledním případem bylo zatčení primátora Chomutova Marka Hrabáče (zvolen za ANO), který byl obviněný v kauze údajného ovlivňování veřejných zakázek. Hnutí ho vyloučilo a Hrabáč skončil mimo jiné i ve funkci radního a zastupitele Ústeckého kraje. V krajských volbách původně vedl kandidátku hnutí ANO.

Richard Brabec z ANO, který po Hrabáčovi převzal vedení kampaně hnutí, ve svém vyjádření reagoval na Víta Rouse z Pirátů, jenž ho osočil, že je bude „mistrovat, jak vést kraj“. „Vy s panem (Ivanem) Bartošem a dalšími neschopy mi teď budete říkat o mistrování? Tak to teda brzděte. Já vidím ty vaše zoufalce,“ řekl. „Vy jste se dočkal vraha stavebního řízení,“ řekl, když se tak diskuse na chvíli stočila ke kritice digitalizace stavebního řízení.

 „Překvapilo mě, když jsem od kolegů slyšel, že do vypuknutí kauzy Hrabáč byl limit na veřejné zakázky změněn na tři miliony korun,“ řekl Jan Papajanovský za Starosty pro Ústecký kraj (STAN a PRO Zdraví). On podle svých slov v České Kamenici změnil limit veřejných zakázek na 500 tisíc během prvního týdne, kdy přišel do úřadu starosty. Podle něj kauza Hrabáč nebyla ojedinělá a ukazuje na systémový problém na straně kraje.

Jaroslav Foldyna (SPD, Trikolora a PRO) připomněl, že hnutí SPD požaduje, aby politici měli „přímou odvolatelnost a přímou odpovědnost“, a proto je potřeba nastavit pravidla, která k těmto hodnotám budou směřovat. „Snižování limitů veřejných zakázek k tomu patří,“ dodal. Zároveň však zdůraznil, že selhání jednotlivce nelze předejít, a proto nechce korupci vyčítat konkrétním stranám.

„Všechny kompetence pana Hrabáče jsme převedli na pana Jana Růžičku, který je radní pro ekonomiku a který se svým týmem dostal za úkol zkontrolovat veškeré zakázky,“ přiblížil Jiří Kulhánek (ODS), jak postupovala krajská rada. Zmínil snížení hodnoty veřejných zakázek, které „nejdou na radu“, z tří milionů na 500 tisíc korun. „Bohužel jsme panu Hrabáčovi důvěřovali jako letitému primátorovi Chomutova a netušili jsme, že je něčeho takového schopen. Opatření nastala hned druhý den,“ prohlásil.

„Potřebovali bychom do rozvoje kraje peníze, ale je vyloženě trapné, že to je tady pořád protkané korupcí,“ postěžoval si Vít Rous (Piráti). Neočekával, že i nynější krajská koalice bude v „této neblahé tradici pokračovat“ a vyrobí kauzy, kde jde o nemalé peníze“.

Oldřichu Bubeníčkovi z uskupení STAČILO! v Ústeckém kraji (KSČM, SOCDEM, ČSNS) nejvíce vadí, že situace znovu vrhla špatné světlo na Ústecký kraj, který si dlouho budoval lepší obraz. „Je samozřejmě potřeba lepší kontrola, na druhou stranu, pokud dojde k selhání u jednoho člověka, ať už úmyslné, nebo ne, těžko se tomu zabraňuje. I když je třeba desetkrát prověřen,“ míní Bubeníček.

„Zpřísnění interních pravidel pro zadávání zakázek byl dobrý krok. To je krok první,“ myslí si Jan Paparega (Lepší sever). „Uvidíme, jestli po prověření hospodaření správy a údržby silnic vyvstanou nějaké další anomálie,“ doplnil. Dále promluvil o monitoringu v Mostě, v rámci kterého je radě každý půlrok předkládán seznam veškerých zakázek. „Jsem pro to, aby se tento mechanismus zavedl i na kraji.“

„Situace s radním Hrabáčem nás jako koaliční partnery velmi mrzela, také jsme na to velmi rychle reagovali,“ řekla Karolína Žákovská za Spojence pro kraj (SZ, TOP 09, SNK ED, JP). Doplnila, že součástí jejího uskupení je protikorupční hnutí. „Ve větších stranách či koalicích se taková kauza může stát, ale je důležité rychle reagovat a udělat opatření, aby se to znovu nestalo,“ poznamenala.

Podle Vladimíra Jelínka (Přísaha) by jeho hnutí celou kauzu analyzovalo a zasazovalo se především o transparentnost. „V první řade chceme, aby se podobné věci dořešovaly a bylo vidět, jaký je tok peněz a jak se s nimi nakládá.“ Jelínek také promluvil o zákonu o veřejných zakázkách a přemýšlel o návrhu na jeho předělání. „Zpětně už nic nevyřešíme, ale je potřeba nastavit mechanismy, aby ke korupci nedocházelo,“ uzavřel.

Do předvolební debaty v Ústeckém kraji byli pozváni zástupci těchto uskupení:

  • ANO – Richard Brabec
  • Starostové pro Ústecký kraj (STAN a PRO Zdraví) – Jan Papajanovský
  • SPD, Trikolora a PRO – Jaroslav Foldyna
  • ODS – Jiří Kulhánek
  • Piráti – Vít Rous
  • STAČILO! v Ústeckém kraji (KSČM, SOCDEM, ČSNS) – Oldřich Bubeníček
  • Lepší sever – Jan Paparega
  • Spojenci pro kraj (SZ, TOP 09, SNK ED, JP) – Karolína Žákovská
  • Přísaha – Vladimír Jelínek