Černovice chtějí jednat s Brnem o převodu pískovny. Současně hledají nového jednatele

Městská část Brno-Černovice zahájí jednání s brněnským magistrátem, zda a za jakých okolností převede na město místní pískovnu. Rozhodlo o tom nové zastupitelstvo. Současně hledá nového jednatele, podle starostky městské části a poslankyně STAN Petry Quittové by o něm mělo být jasno co nejdříve. Nebude to podle ní žádný zastupitel. Pískovna figuruje v kauze privatizace městských domů, kvůli které minulý týden v úterý zasahovala na několika místech v Brně policie.

Ve vedení Černovic nově zasednou tři místostarostové, mezi nimi náhradnice za Radima Suchánka z hnutí ANO. Ten rezignoval po obvinění v kauze machinací s městskými byty. Mandátu se vzdal také lidovecký zastupitel a už bývalý jednatel černovické pískovny Jiří Hasoň, který je ve vazbě.

Městský výbor lidovců v pondělí dokonce kvůli tomu rozhodl o rozpouštění černovické organizace. „Je tam 30 členů. V současné chvíli návrh na rozpuštění místní organizace v Černovicích putuje na krajský výbor, který bude rozpuštění schvalovat,“ řekla tajemnice brněnské organizace KDU-ČSL Blanca Holla Surisová. Rozhodovat by měl příští týden. „Do té doby chceme všechny členy informovat o této skutečnosti a individuálně s nimi probrat další postup. Chceme jim určitě dát prostor, aby sami zvážili, jakým způsobem dále pokračovat,“ řekla tajemnice.

Strana podle ní zatím nerozhodla, že organizaci obnoví. „O znovuobnovení rozhoduje městský výbor, stejně i o přijetí nových členů. V žádném případě nechceme obnovení místní organizace uspěchat, důležité je, aby organizace měla jasnou představu, jakým způsobem chce v Černovicích působit,“ dodala.

Funkci složil i druhý nejspíš vazebně stíhaný dosavadní jednatel pískovny Jiří Novotný z ČSSD. Starostkou se opět stala poslankyně Petra Quittová, která sestavila pětičlennou koalici s těsnou většinou dvanácti hlasů.

Sehnat krizového manažera bude obtížné

Ustavující zastupitelstvo kromě jiného schválilo změnu zakládací listiny pískovny, kdy místo dvou jednatelů bude mít jen jednoho. „Dříve do pískovny chtěli všichni, v současné době sehnat nějakého krizového manažera je velmi obtížné. Ta doba je tak velmi turbulentní a krátká, že je pro nás přijatelnější hledat jednoho než dva. Pokud by nedošlo ke změně zakládací listiny a byli tam pořád dva a my vybrali jednoho, tak nám to do obchodního rejstříku notářsky nezapíší,“ vysvětlila starostka Petra Quitová.

Podle ní by se pak pískovna dostala do provozních problémů, kdy je třeba platit běžné výdaje. Například firmě, která do pískovny pravidelně zajíždí tankovat stroje. „Už teď není jedna faktura uhrazena, a pokud není uhrazena, nepřijedou a my bychom zavírali provoz, což nechceme,“ uvedla.

Jasno o novém jednateli by podle ní mělo být co nejdříve, nejlépe do deseti až 14 dní. „Probíhají nějaká jednání s některými lidmi, oťukáváme možné schopné,“ řekla starostka. Doplnila, že je shoda koaličních partnerů, že nepůjde o žádného politického nominanta ze zastupitelstva. Tak tomu bylo dříve. Podle starostky by mělo jít o člověka mimo Brno.

Zbavit se pískovny je podle opozice nevýhodné

Zastupitelé schválili, že městská část zahájí jednání s městem Brnem, zda a za jakých okolností pískovnu převede na město. Opoziční zastupitelé vyjádřili obavu, že se městská část chce pískovny zbavit, což by podle nich bylo nevýhodné, protože pískovna do městské kasy pravidelně přináší peníze. „Nás ten návrh velice překvapil. Pokud se o tom má vůbec uvažovat, tak je potřeba udělat přesné analýzy, připravit to, a ne o tom diskutovat bez jakýchkoli materiálů,“ opoziční zastupitel Ladislav Kotík (nestr.).

O tématu se asi hodinu debatovalo. Podle starostky už v pondělí s městem ohledně tohoto jednala, město má podle ní o pískovnu zájem. Jak s přijatým usnesením zastupitelstvo naloží, ukáže až 19. prosinec, na kdy je svoláno první řádné zasedání.

Černovická pískovna figuruje v kauze privatizace městských domů v Brně, kvůli níž minulý týden v úterý zasahovala na několika místech v Brně policie. Městský soud vzal minulý týden po policejní razii do vazby všech sedm obviněných lidí. Policie stíhá i dvě firmy. Kauza se týká nejen privatizace městských domů, činnosti městské firmy a dotačních podvodů. Kriminalisté prohledávali prostory bytového odboru brněnského magistrátu, radnice městské části Brno-sever i Brno-Černovice a byli právě i v Pískovně Černovice i u jednatele Hasoně.

O podání vysvětlení a přístup do kanceláře požádala policie také místopředsedu KDU-ČSL, tehdejšího náměstka brněnské primátorky a kandidáta na ministra životního prostředí Petra Hladíka. Hladík zopakoval, že z ničeho obviněný není.

Podle informací některých médií má kauza dvě větve. První se týká pokusu o ovládnutí městské společnosti Pískovna Černovice. Policejní prověřování tady mapuje hlavně aktivity podnikatele Michala Horkého, kterého policie podle serveru označuje za hlavu šestičlenné organizované zločinecké skupiny, jež chtěla městskou společnost ovládnout. Druhá větev prověřování se týká Horkého a skupiny, jež údajně za využití podvodného jednání a uplácení v privatizaci získala a pak se ziskem prodala bytové domy a byty, uvedl iROZHLAS.cz.