Na západě Čech bude silně sněžit. Šumava očekává vzestup hladin řek

V západní části Česka začne v pátek večer vydatně sněžit. Podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by mohly v některých oblastech napadnout až tři centimetry sněhu za hodinu. Výstraha před sněžením platí až do sobotního rána. Meteorologové ale varují také před vzestupem hladin některých toků na Šumavě, dosáhnout by však měly jenom prního povodňového stupně.

Řidiči by podle ČHMÚ měli počítat s tím, že sněžení může snížit viditelnost.

Upozornění na sněžení platí od dnešních 18:00 do sobotního rána pro Plzeňský a Karlovarský kraj, okres Rakovník ve Středočeském kraji a Chomutovsko v Ústeckém kraji. Silné sněžení s intenzitou kolem tří centimetrů sněhu za hodinu tam bude podle meteorologů souviset s přechodem frontálního systému přes Česko, přičemž do sobotního rána může v uvedených regionech nová sněhová pokrývka místy dosahovat sedm až patnáct centimetrů.

Podle meteorologů bude sněžit v noci na sobotu také na Šumavě. Zpočátku budou ale tamní přeháňky dešťové, kvůli nimž se mohou zvednout hladiny toků na první povodňový stupeň. „Během noci na sobotu bude déšť přecházet ve sněžení a hladiny toků budou postupně klesat,“ doplnili meteorologové.

Už dřív uvedli, že voda z řek by se neměla vylévat z břehů, kvůli zvýšenému odtoku vody ale neporučují pohyb v korytech řek a jejich splouvání.