Hladina Labe klesla v Děčíně na druhý stupeň povodňové aktivity. Na třetím zůstává Vltava v Krumlově

Události: Hladiny řek klesají (zdroj: ČT24)

Povodňový stav platil k páteční osmé hodině večerní na sedmnácti místech v Česku. Hladina řeky Labe večer klesla v Děčíně na druhý stupeň. Na třetím, nejvyšším, byla od úterý. Pohotovost platí na Labi ještě v Ústí nad Labem a v Litoměřicích. Třetí stupeň je už jen na Vltavě v Českém Krumlově, vodohospodáři totiž pouští vodu z lipenské nádrže.

Ještě v úterý ráno bylo míst s některým z povodňových stupňů téměř 140, ve středu brzy ráno takřka sto a o den později skoro padesátka. Meteorologové také postupně zužovali oblast s výstrahou před rozvodněním toků, v pátek varování nadále platilo v některých oblastech kolem zejména dolního Labe.

V Děčíně hladina kulminovala asi na 623 centimetrech. V pátek odpoledne díky poklesu hladiny město otevřelo silnici do Prostředního Žlebu. Cesta do Dolního Žlebu je ještě uzavřená, proto je nadále v pohotovosti vlak Českých drah zajištěný městem. Je určen pouze pro mimořádné události a přepravu integrovaného záchranného systému. Po opadnutí vody se budou uklízet komunikace a začne sčítání škod.

V Ústí nad Labem klesla hladina Labe na druhý stupeň povodňové aktivity v pátek odpoledne. Na stupni ohrožení byla rovněž od úterý. Zůstává nadále uzavřená část hlavního tahu na Děčín kolem řeky. Voda tam zaplavila protipovodňovou vanu.

Primátor Petr Nedvědický (ANO) v pátek odhadl, že až hladina klesne zhruba na čtyři metry, začne z ní město odčerpávat vodu. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které má silnici ve správě, vymění vadnou součástku, jež byla zřejmě příčinou zatopení silnice. V pátek kolem osmé hodiny večer dosahovala hladina Labe 574 centimetrů.

Upouštění vody z Lipna

Vltava v Českém Krumlově stoupla v pátek ráno nad 220 centimetrů, přes noc byla těsně pod třetím stupněm povodňové aktivity. Hladina stoupla, protože vodohospodáři pouští z lipenské nádrže od čtvrtka téměř devadesát metrů krychlových za vteřinu. Odtok z Lipna zůstane stejný i v pátek, informovalo město na Facebooku. „Třetí stupeň povodňové aktivity stále trvá a potrvá zhruba do konce roku. Předpokládáme, že udržíme třetí stupeň na stejné úrovni jako doposud,“ řekl mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Povodňová situace v Česku (zdroj: ČT24)

„Stále sledujeme odtok z Vyššího Brodu, který je teď 89 metrů krychlových za vteřinu. To pro nás bude pohyb (hladiny) o jeden dva centimetry. Možná se dostaneme na 224 centimetrů, ale to neznamená žádnou změnu. Situace je stále stabilní. Nemáme žádnou informaci, a to ani na krizové lince, kterou jsme zřídili, o nějakém závažnějším problému,“ řekl v pátek ráno starosta Alexandr Nogrády (ANO).

Ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku platí druhý stupeň, tedy pohotovost. Stejně je tomu na Svratce v Brně-Poříčí. Zbylých dvanáct míst hlásilo kolem třetí hodiny odpoledne nejnižší povodňový stupeň bdělosti – mezi nimi nově i Sázava v Kácově na Kutnohorsku, jejiž hladina klesla.

Hladiny toků v Česku začaly stoupat před Štědrým dnem kvůli dešťům a výraznému oteplení, které způsobilo tání sněhu. Od úterý už na většině toků, které dosáhly některého ze stupňů povodňové aktivity, hladiny stagnovaly, anebo mírně klesaly.

Voda z rozvodněných toků se někde dostala do budov, další objekty jejich majitelé preventivně vyklidili. Komplikace voda způsobuje v dopravě, zaplavila některé silnice, podjezdy nebo cyklostezky. Počet takzvaných technických zásahů hasičů se ve dnech nejvyššího vzestupu hladin zvýšil na několikanásobek obvyklého množství.