Moravu zasáhly silné bouřky včetně supercely, hasiči odstraňovali popadané stromy

Část Moravy zasáhly v pondělí odpoledne silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav informoval i o silné levostáčivé supercele. Hasiči evidují mnoho výjezdů spojených s počasím. Před extrémně silnými bouřkami varovali meteorologové zejména na Vyškovsku a Kyjovsku s tím, že padat mohou kroupy o velikosti až pěti centimetrů. V pondělí ještě teploty v Česku přesahovaly hranici třiceti stupňů Celsia, v polovině týdne se má ale ochladit, ovšem konec týdne bude podle předpovědi opět ve znamení tropických teplot. Ačkoli teploty budou značně kolísat, přeháňky očekávají meteorologové po celý týden.

Večer se nad některými oblastmi na východě země objevily velmi silné až extrémně silné bouřky.

Jihomoravští hasiči přibližně od 16:45 do 17:15 evidují 31 událostí spojených s počasím. Ve většině případů odstraňují popadané stromy, uvedl jejich mluvčí Štěpán Komosný. Nejvíce zásahů, čtrnáct, měli na Břeclavsku. S dvanácti výjezdy následuje Vyškovsko a pěti Hodonínsko. 

„Supercela mohla produkovat kroupy až kolem pěti centimetrů, což je nepotvrzeno, ale podle hlášení z terénu šlo spíše o velké nánosy menších krup. Také nárazy větru v ní mohly dosahovat až 30 metrů za sekundu, což je asi 110 kilometrů za hodinu,“ uvedla Kučerová. Supercela je silná bouře rotující kolem své osy.

Bouřka postoupila i na Zlínsko, dále pak na sever republiky

Hasiči ve Zlínském kraji po pondělních odpoledních bouřkách doprovázených silným větrem a místy i krupobitím odstraňovali popadané stromy a větve. Zaměstnaly je také uvolněné střechy. V souvislosti s počasím zasahovali v regionu od 17:00 do 20:00 u 29 událostí, sdělil mluvčí krajských hasičů David Martinec. 

Ve dvou případech spadl strom ve Valašském Meziříčí-Hrachovci na Vsetínsku na koleje. Na Kroměřížsku spadl strom na silnici u Kunkovic, další spadlý strom odstraňovali hasiči v Chropyni, kde také ve dvou případech zajišťovali uvolněné plechy na střechách. V Kroměříži odčerpávali vodu ze zatopeného kruhového objezdu.

V Krhové na Vsetínsku spadl strom na starou prázdnou prodejnu v rekonstrukci a poškodil střechu budovy. Ze silnice ve Věžkách na Kroměřížsku odstraňovali hasiči bahno splavené z pole. Nejvíce zásahů ve Zlínském kraji evidovali po bouřkách právě na Kroměřížsku a na Vsetínsku. Zasahovali profesionální a dobrovolní hasiči i drážní hasiči. „V současné době se již jednotky vrátily nebo vracejí na základny,“ uvedl Martinec. 

Pás silných bouřek postupně přecházel také Moravskoslezský a Olomoucký kraj. V pondělí hasiči v Moravskoslezském kraji hlavně odstraňovali spadlé stromy a větve, ve třech případech ale také zasahovali u poškozených střech. Do půlnoci měli v kraji 112 zásahů souvisejících s počasím, řekla mluvčí tamních hasičů Kamila Langerová.

Nejvíce zásahů v regionu hasiči v souvislosti s bouřkou zaznamenali na Novojičínsku, a to 32. Na Opavsku a Ostravsku měli po 27 zásazích, na Bruntálsku třináct, na Frýdecko-Místecku sedm a na Karvinsku šest. Kvůli stromům spadlým na koleje byl také přerušený provoz na železničních tratích mezi Fulnekem a Suchdolem nad Odrou na Novojičínsku a mezi Valšovem a Rýmařovem na Bruntálsku.

Ochlazení vystřídají koncem týdne další třicítky

Ve srovnání s pondělními teplotami se v úterý podle předpovědi ochladí. Z tropických třicítek spadnou teploty na 20 až 25 stupňů. Ve středu pak bude přes den jen kolem 18 až 22 stupňů a v noci na středu mohou teploty klesnout až na 11 stupňů. Poté se ale začne opět oteplovat. Ve čtvrtek teploty stoupnou na 20 až 24 stupňů a v pátek se dostanou na 25 až 29 stupňů. O víkendu očekávají meteorologové návrat k tropickým teplotám, bude 25 až 30 stupňů.

Obloha bude po většinu týdne oblačná. V první polovině týdne bude oblačno až zataženo a ve druhé oblačno až polojasno. Po celý týden se mohou místy objevovat déšť a přeháňky a po většinu dní – kromě středy a čtvrtka – se mohou vyskytnout i bouřky. Vítr bude podle předpovědi vesměs mírný, ale v bouřkách může zesílit.

Do konce léta bude spíše teplotní průměr

Nadcházející čtyři týdny by měly být na rozhraní průměrných až podprůměrných teplot. Průměrná minima v jednotlivých týdnech by se měla pohybovat od 15 do deseti stupňů Celsia, maxima se budou udržovat kolem 25 stupňů. „Celkově bude období od 24. července do konce druhé srpnové dekády teplotně průměrné či slabě podprůměrné,“ uvedli meteorologové.

ČHMÚ nečeká v jednotlivých týdnech výrazné rozdíly v úhrnu srážek. V tomto týdnu budou dny se srážkami četnější a naprší o něco více, než je obvyklé pro tuto roční dobu. V dalších týdnech se budou srážkové úhrny udržovat kolem normálu, přičemž ve dnech s bouřkami se mohou vyskytnout i výrazné denní úhrny. „Celkově bude období od 24. července do 20. srpna srážkově normální nebo slabě podnormální,“ dodali meteorologové.