SOUHRN: Zásadní události neděle 21. července

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí tohoto dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem.

Joe Biden odstoupil z kandidatury na prezidenta USA

Americký prezident Joe Biden oznámil, že odstupuje z kandidatury za znovuzvolení prezidentem USA. Chce se nyní soustředit na zbytek funkčního období. Jednaosmdesátiletý Biden čelil v posledních týdnech tlaku zevnitř své Demokratické strany na odstoupení z boje o Bílý dům v souvislosti s nepovedeným výkonem v červnové debatě s republikánským prezidentským kandidátem Donaldem Trumpem.


Trump se na prvním mítinku po atentátu vrátil k útočné rétorice

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump se na mítinku v Grand Rapids v Michiganu, kde poprvé vystoupil společně s republikánským kandidátem na viceprezidenta J. D. Vancem, vrátil k útočné rétorice a posmíval se demokratům i prezidentovi Joeu Bidenovi, napsala agentura DPA. Šlo o první předvolební mítink po atentátu, z kterého Trump vyvázl se zraněným uchem.


Na Domažlicku hořely pneumatiky a domy, hašení komplikovalo vedro

Po poledni začalo hořet u Postřekova na Domažlicku. Plameny se od hromady pneumatik rozšířily i na okolní budovy. Vzhledem k počtu zasahujících jednotek byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. Policie bude případ prověřovat kvůli podezření z obecného ohrožení. Při hašení se zranilo několik hasičů. Záchranáři ošetřili několik kolapsových stavů, jeden úraz a asi dva lidi s menšími popáleninami. 


Izrael sestřelil raketu z Jemenu. Hútíové tvrdí, že jich vypálili několik

Izraelská armáda uvedla, že sestřelila raketu letící z Jemenu. Podle armády byla střela zničena dříve, než se dostala nad izraelské území. Jemenští povstalci hútíové tvrdí, že na Izrael vypustili několik balistických raket, cílem byl přístav Ejlat. Agentura Reuters s odkazem na lékařské zdroje tvrdí, že při sobotním izraelském leteckém útoku v oblasti přístavu Hudajdá zemřelo šest lidí a osmdesát dalších bylo zraněno. Právě na pozice hútíů izraelský úder cílil.


Tepelné ostrovy nemají zázračné řešení. Svá negativa mají i stromy, soláry či klimatizace

Slunečné a teplé, až horké letní dny představují zvýšenou tepelnou zátěž, kterou zejména ve větších městech umocňuje působení takzvaného tepelného ostrova. Řešení tohoto problému je nejen drahé, ale také komplikované – všechny přístupy, jež se využívají, mají i svá negativa. Vysvětluje je meteorolog ČT Michal Žák.