Komiksová Vrána, akční Ballerina i sci-fi Nadace. Zájem o natáčení v Česku vyčerpal peníze na pobídky

V Česku by se měl od června točit komiksový film Vrána, místní ateliéry se chystají i na příchod druhé série sci-fi seriálu Nadace. Vláda Petra Fialy (ODS) zachovala filmové pobídky ve výši 800 milionů korun, Státní fond kinematografie ale minimálně do podzimu nové projekty neregistruje, protože by jim vratku kvůli velkému zájmu nemohl slíbit. ČT24 zmapovala zahraniční filmy a seriály, které by se v Česku letos mohly točit a v nichž mají hrát Ana de Armasová, Jared Harris, Bill Skarsgård nebo hudebnice FKA Twigs.

V zanedbaných, špinavých a opuštěných ulicích Detroitu řádí žháři, i když je neustále skrápí déšť. Parta lumpů zavraždí snoubence těsně před svatbou, jeden z nich ale vstává z mrtvých, aby se pomstil. Akční horor Vrána z roku 1994 natočený podle komiksu je pro některé trochu přeceněným béčkem, pro jiné má však kultovní status. Nyní se dočká nové verze, která bude vznikat od června v Česku.

Po letech příprav, kde se u projektu střídali různí tvůrci, tak remake vznikne v Praze a v Mnichově v režii Ruperta Sanderse, který má za sebou snímky jako Sněhurka a lovec nebo Ghost in the Shell. Hlavní roli mstitele Erica Dravena s bílým pudrem na tváři si zahraje Bill Skarsgård. V původním filmu jím byl Brandon Lee, který tragicky zahynul přímo na place, kde ho těsně před natáčením nedopatřením zasáhla kulka z jedné ze zbraní. Šokující incident připomněla nedávná podobná nehoda na place filmu Rust.

Zatím není známo, zda bude hlavní město v novém filmu představovat samo sebe, nebo zda budou americké ulice postaveny v ateliérech. Nová Vrána, jejíž původní verze se odehrávala i na opuštěných hřbitovech a v industriálních klubech, bude mít rozpočet padesát milionů dolarů (1,1 miliardy korun). Vedle Skarsgårda, jenž se proslavil rolí klauna z hororu To, si ve filmu zahraje i hudebnice FKA Twigs, která by měla představovat Dravenovu partnerku.

Nadace se přesouvá z Irska

Vrána ale nebude jediným velkým projektem, který letos do Česka zamíří. Již brzy má začít natáčení druhé řady trikového sci-fi seriálu Nadace od Apple TV+, která se do Česka přesouvá z Irska, kde vznikala první série. Jde o velmi volnou adaptaci knih Isaaca Asimova, která se odehrává na jiných planetách. Při práci na první sérii ale štáb kromě ateliérů využíval i reálné lokace, například na Kanárských ostrovech. Přijetí první série, již mnozí označovali jako „Hru o trůny ve vesmíru“, bylo trochu vlažné, ve druhé se každopádně vrací její hvězdy Jared Harris nebo Lee Pace.

Pro Netflix se také v Česku už natáčí film Blood and Gold, v němž těsně před koncem druhé světové války dezertuje německý voják, jehož má najít komando hledající zároveň i židovské zlato. Seriály streamovacích platforem jako Netflix nebo Amazon Prime Video, například Kolo času nebo Carnival Row, v Česku v posledních letech vznikají ve velkém. Kromě Nadace se u nás bude letos točit i druhá řada historického seriálu Dangerous Liaisons pro stanici Starz.

The Gray Man
Zdroj: Netflix

Do Česka by se potom letos mohla vrátit i herečka Ana de Armasová, jež zde loni točila akční thriller The Gray Man s Ryanem Goslingem, který kvůli rozsáhlým akčním scénám v létě uzavřel část pražských nábřeží, náměstí Republiky nebo ulici Dukelských hrdinů na pražské Letné. Herečka nyní krouží kolem role v akčním thrilleru Ballerina ze světa filmů Johna Wicka, který studio Lionsgate zatím také plánuje točit v Česku.

Jedno velké natáčení akčního filmu přitom už letos v Česku skončilo. Herec Chris Hemsworth nedávno oznámil konec čtyřměsíční práce na thrilleru Vyproštění 2, jehož první díl je nejsledovanějším filmem v historii Netflixu. Druhý díl měl původně vznikat v Austrálii, kvůli covidovým restrikcím se však výroba přesunula do Česka. Podle uniklých záběrů z natáčení projekt slibuje například akci v zasněžené krajině, kdy na jedoucí nákladní vlak na trati Chomutov–Vejprty přistává helikoptéra.

Herec Chris Hemsworth v Česku ve filmu Vyproštění 2
Zdroj: Netflix

Pobídky jsou do podzimu vyčerpané

Podle šéfky Státního fondu kinematografie Heleny Bezděk Fraňkové poptávka po filmové výrobě na území ČR roste již od roku 2018, kdy právě i v Česku začaly streamovací platformy investovat miliardové částky do výroby vlastních filmových a seriálových projektů. Letos vláda alokovala 800 milionů korun na takzvané filmové pobídky, kdy po vyúčtování finančních prostředků, které filmové štáby utratily za české služby a výrobky, dochází k vratce dvaceti procent těchto uznatelných nákladů. Bezděk Fraňková ale vyjednává o navýšení.

„Současná vláda si je vědoma všech přínosů filmových pobídek, vzhledem ke stavu veřejných financí se však dosud nepodařilo vyjednat pro letošní rok navýšení dotace účelově určené na filmové pobídky,“ sdělila ČT24.

Minulá vláda peníze na pobídky dodatečně navyšovala o nižší stovky milionů korun, i letos už musel Státní fond kinematografie pozastavit příjem nových projektů, neboť poptávka převýšila finanční možnosti systému. Peníze by ale mohly dostat filmy jako Vrána nebo Vyproštění 2, protože se v systému registrovaly už loni.

Co se děje s projektem Nosferatu?

„Výroba audiovizuálních děl v České republice bude i v roce 2022 zachována v objemu minimálně na úrovni let 2019 a 2021,“ doplnila Bezděk Fraňková s tím, že příjem nových projektů je v tuto chvíli pozastaven do 30. září 2022. Některé filmy a seriály již podle ní přesunuly výrobu do jiných zemí. O několika dalších seriálových a filmových projektech se zatím mluví pouze v kuloárech, v Česku by se mohl točit i nákladný akční horor Nosferatu režiséra Roberta Eggerse, jenž příští týden uvede v českých kinech film Seveřan.

„Nikdo ze štábu Nosferatu zde není, projekt ale registrovaný je a možnost, že se film začne připravovat ještě letos, stále existuje. Prodleva je na straně produkce, nikoli v kontextu dočasného pozastavení příjmu registrací,“ vysvětlila Bezděk Fraňková.