Vláda musí prodloužit pomoc, říká Středula. Náhrady je třeba skutečně vyplácet, doplňuje Wiesner

Události, komentáře: Dopady mimořádných opatření na firmy a zaměstnance (zdroj: ČT24)

Jednoznačně musí být ochráněny životy a zdraví občanů, to je nade vše, nad ekonomiku i politické půtky, zdůraznil v pořadu Události, komentáře předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Zároveň podle něj vláda musí rychle spustit kompenzační opatření pro rodiny, samoživitele, firmy i OSVČ a taky ochránit kritickou infrastrukturu. „Aby se k lockdownu náhodou nepřichomýtl ještě blackout, to by byla tragická situace,“ dodal. Prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner doplnil, že vládní pomoc je hlavně potřeba skutečně realizovat.

„Vláda musí prodloužit všechna opatření, která jsou dnes aktivní, není proč váhat. A za druhé, musí také ochránit kritickou infrastrukturu. Bavíme se o lékařích, zdravotních sestrách. Ale je  také třeba úprava vody, to jsou kanalizace. Nebo ti, kteří vyrábí elektrickou energii, těží,“ zdůraznil v pátečních UK Středula.

„Ti všichni jsou součástí kritické infrastruktury, možná to jsou i profese, které neznáme. Ale oni zabezpečují to klíčové, zabezpečují primární funkčnost České republiky, aby se k lockdownu náhodou nepřichomýtl ještě blackout, to by byla tragická situace,“ dodal.

Také Hospodářská komora kvůli koronavirové krizi už naléhavě vyzvala vládu k obnovení programů, které by odvrátily propouštění zaměstnanců. Jde hlavně o prodloužení Antiviru, a to až do přijetí kurzarbeitu, požaduje i odklad třetí a čtvrté vlny elektronické evidence tržeb nebo obnovení moratoria pro splátky úvěrů.

Klíčové je aktuálně například ošetřovné, od středy školy s výjimkou mateřských a několika dalších přecházejí na distanční výuku. Pro mnoho rodičů to znamená, že budou muset zůstat se svými dětmi doma. Středula rozhodně nepovažuje za dostatečnou současnou výši navrhované náhrady, tedy šedesát procent a čtyři sta korun minimálně na osobu a den.

„Ti, kteří jsou na ošetřovném, si příběh nevymýšlejí. Oni budou na ošetřovném, protože bude uzavřená škola. A jestliže chceme potrestat rodinu, tak jí seberme čtyřicet procent,“ říká s tím, že ani není zatím v opatření jasné, zda se jedná o náhradu za kalendářní či pracovní den. „Ale i tak je to osm nebo dvanáct tisíc korun a to pravděpodobně ještě hrubého. To není v pořádku. My jsme prosazovali osmdesát procent, ale bylo nám řečeno, že to je moc. Já si to nemyslím, musí se ochránit kupní síla,“ zdůraznil.

A dodal, že jinak ve chvíli, kdy občan nemá finančí prostředky, neobjedná si službu od soukromníka a ten také nebude mít práci. „Musí to být podobně jako v Německu, na skoro sto procentech, aby se zachovala kupní síla a ochránily se rodiny,“ doplnil.

Prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner upozornil, že navíc ještě není vyplacená řada náhrad z první vlny pandemie. „Během léta jsme tlačili na to, aby se náhrady realizovaly. Nájemné, platby pro hotely… ty dodnes nejsou vyplacené,“ připomněl.

O to víc je podle něho teď důležité, aby vláda, a to v co nejkratší době, přijala opatření, aby to nedopadlo jako v první vlně. „Seděli jsme nad tím v pátek večer, říkali jsme, do jakých oblastí by to mělo jít, jako Antivirus, nájemné, kultura…,“ uvedl.

Podotkl, že také očekával, že 31. října už bude kurzarbeit, na který se volně naváže. „Dnes vidíme, že to nebude ani do konce roku, teď je to v parlamentu. Ve čtvrtek máme mít jednání s paní ministryní. Je potřeba to prodloužit a všechny i další věci, jako nájemné, věci pro cestovní ruch, pro hotely, restaurace. Tam ty dopady budou obrovské,“ zdrůraznil Wiesner.