Válka ničí ukrajinskou ekonomiku. Podle odhadů klesne o polovinu

Události: Ukrajinskou ekonomiku ohrožuje válka (zdroj: ČT24)

Výkon ukrajinského hospodářství se v letošním roce podle odhadů propadne skoro o polovinu. Vláda navíc tvrdí, že jí ve veřejném rozpočtu chybí sto miliard korun měsíčně. Dopady Ruskem rozpoutané války jsou vidět i v Charkovské oblasti na východě země, kde ukončilo činnost osmdesát procent firem a podnikatelů. Pokud bude konflikt pokračovat, bude pro Ukrajinu vedle vojenské pomoci zásadní i ekonomická podpora Západu.

Zničené obchody, podniky, továrny, zdemolovaná infrastruktura, zablokované přístavy i potíže s dovozem jsou důsledky války, kvůli kterým se ukrajinská ekonomika v letošním roce podle odhadů propadne téměř o polovinu.

Hospodářství Ukrajiny invaze sice zastihla v dobré kondici. Kyjev ale přiznává, že veřejné kase chybí v přepočtu více než sto miliard korun měsíčně. Provizorium, ve kterém musí úřady pracovat, dokazuje i to, že úředník má při rozhovoru místo obleku neprůstřelnou vestu a městem duní dělostřelecká palba.

„V průběhu února a března zavřelo osmdesát procent všech podniků a podnikatelů v Charkovské oblasti,“ vypočítává ředitel odboru ekonomiky administrativy této oblasti Petro Lašin.

Bombardování zničilo tržiště Barabašovo

Dokládá to třeba i osud tržiště Barabašovo v Charkově, které patřilo mezi největší trhy východní Evropy. Před ruskou invazí tam podnikalo patnáct tisíc lidí. V polovině března ho zasáhlo ruské ostřelování. Následný požár jeho velkou část zcela zničil. „Za každým jedním obchodem je obchodník, prodejce, skladník, řidič. Ti všichni teď nepřinesou domů výdělek,“ dodává mluvčí tržiště Serhyj Zajcev.

Konflikt s Kremlem místo zasáhl už podruhé. Po anexi Krymu před osmi lety přestali jezdit obyvatelé nedalekého Ruska a obchodníci přišli o třetinu zákazníků. Teď ztratili i ty zbývající. „Nejsou lidé. Město je polomrtvé, a není to jen problém města, ale celé země,“ stěžuje si majitel obchodu Pavlo.

Obchodníci v Barabašovu se snaží i ve válečných podmínkách aspoň částečně oživit podnikání. Vláda v Kyjevě ovšem přiznává, že improvizace má své limity a čím déle válka potrvá, tím důležitější bude nejen vojenská, ale také ekonomická pomoc ze zahraničí.