Tchajwanská EximBank otevřela pobočku v Praze, pomůže firmám s aktivitami na evropském trhu

Tchajwanská státní banka Export-Import Bank (EximBank) otevřela svou zastupitelskou kancelář v Praze. Banka je první tchajwanskou finanční institucí v Česku, má fungovat jako zprostředkovatel, který pomůže tchajwanským firmám, aby se uplatnily na českém a evropském trhu. Podle předsedkyně představenstva EximBank Liu Pchej-ťen má Česko potenciál pro rozvoj průmyslu a pro známé podniky je to země pro výstavbu továren.

„Věřím, že otevření a oficiální provoz zastoupení EximBank v Praze bude dobře fungovat jako zprostředkovatel a ČR uvede do pozice centra, které pomůže tchajwanským podnikům využít evropské obchodní příležitosti. Zastoupení se tak stane mostem mezi odvětvími průmyslu, hospodářstvím, obchodem, finančními interakcemi a komunikací pro obě země,“ uvedl ve videoprojevu tchajwanský ministr financí Su Ťien-žung.

EximBank se podle svých zástupců řídí vládní politikou s tím, že pomáhá podnikům s rozšiřováním do zahraničí a aktivně zakládá své pobočky v cizích zemích. Zastoupení v Česku bude sloužit tchajwanským vývozcům a místním klientům z regionu střední a východní Evropy.

„Slova se postupně mění v činy. Držme při sobě,“ uvedl při otevření předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Tchaj-wan je demokratický stát, jehož nezávislost Čína neuznává. Čínský komunistický režim ostrov považuje za svou vzbouřeneckou provincii. Užší kontakty s Tchaj-wanem nastartovala před dvěma lety senátní výprava v čele s Vystrčilem. Uskutečnila se přes hrozby a protesty Číny a nesouhlas Hradu či představitelů tehdejší vlády Andreje Babiše (ANO).

ČR byla loni pro Tchaj-wan pátou největší investiční destinací v Evropě s objemem investic kolem 1,3 miliardy dolarů.