Strach z koronaviru už sráží i akciové trhy a cenu ropy

Akcie na evropských trzích zažívají nejhlubší propad od poloviny roku 2016. Ceny klesají zejména v Itálii, kde od víkendu rychle přibývá nových případů nákazy koronavirem. Hlavní index italských akcií odepisuje skoro pět procent. O necelá tři procenta propadla i pražská burza. Také americké akcie zahájily obchodování prudkým poklesem. Investory znervózňují nové případy nákazy mimo Čínu, vedle Itálie to je v Japonsku, Jižní Koreji nebo v Íránu. Rostoucí počet případů tlačí dolů také cenu ropy.

Panevropský akciový index STOXX 600 klesl o 3,8 procenta na 411,86 bodu. Index italských akcií FTSE/MIB se propadl dokonce o 5,4 procenta na 23 427,19 bodu. 

„Každý vidí, že pro ekonomiku to může být nová fáze poklesu. Už předtím to bylo přitom všechno dost křehké,“ poznamenal k propadu na burzách analytik Elwin de Groot z finančního ústavu Rabobank. Dodal, že může jít o další krok k recesi ve více zemích.

Hlavní index britských akcií FTSE 100 klesl o 3,3 procenta na 7156,83 bodu. Index DAX akciové burzy ve Frankfurtu nad Mohanem se propadl o čtyři procenta na 13 035,24 bodu a index pařížské burzy CAC 40 ztratil 3,9 procenta na 5791,87 bodu. Tržní hodnota firem v regionu se tak během pár hodin snížila minimálně o 400 miliard dolarů (9,3 bilionu korun). 

Nejvýraznější denní propad od referenda o brexitu zažila v pondělí také pražská burza, index PX oslabil o 2,81 procenta na 1058,69 bodu. Ztrácely téměř všechny hlavní emise, výjimkou byly pouze cenné papíry mediální skupiny CME, jež zdražily o 0,19 procenta na 104 korun. „Trpí hlavně akcie v cestovním ruchu a v odvětví luxusu, nedaří se ani automobilkám a titulům v těžebním průmyslu,“ komentuje analytička Patria Online Jana Knechtlová.

Akcie ve Spojených státech zahájily nový týden největším procentním poklesem za dva roky. Index Dow Jones v prvních minutách po otevření trhu ztratil více než 800 bodů. Také tam investoři přecházejí k bezpečnějším investicím, než jsou akcie kvůli prudkému růstu počtu onemocnění novým koronavirem mimo Čínu. 

Události k šíření epidemie koronaviru (zdroj: ČT24)

Zlato a dluhopisy se nakupují i přes nevýhodnost

Kvůli obavám z pandemie se zvyšuje zájem o zlato, jehož cena se vyšplhala nad 1680 dolarů za troyskou unci (31,1 gramu) a je nejvýše za více než sedm let. Od začátku roku se cena zvýšila už o více než deset procent. 

Nervozita zvyšuje i zájem o státní dluhopisy vybraných zemí. Výnos německého bondu se splatností 30 let se dostal do záporu, což znamená, že v negativním pásmu jsou už všechny německé státní dluhopisy napříč výnosovou křivkou. Investoři jsou tedy ochotni tyto papíry kupovat i přesto, že při splatnosti dostanou méně peněz, než kolik za ně při nákupu zaplatili.

Klesá cena ropy

Cena severomořské ropy Brent kolem 13:00 SEČ vykazovala pokles o téměř 4,2 procenta na 56,06 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela zhruba čtyři procenta na 51,26 dolaru za barel.

Podle některých analytiků ceny ropy zůstanou náchylné k poklesu. „Zatímco některé části Číny vykazují lepší statistiky týkající se koronaviru, finanční trhy zůstanou ve střehu, dokud se situace nezačne zlepšovat v Íránu, Itálii, Jižní Koreji a Japonsku,“ uvedl analytik Edward Moya ze společnosti OANDA.

Mezinárodní měnový fond (MMF) o víkendu kvůli epidemii nového koronaviru snížil odhad letošního růstu čínské ekonomiky na 5,6 z dosavadních šesti procent, s nimiž počítal ještě v lednu. Letošnímu růstu globální ekonomiky epidemie podle MMF ubere asi 0,1 procentního bodu.