Silná koruna zlevňuje dovolené i dovoz zboží. Podle analytiků dosáhla vrcholu

Události: Silná koruna zlevňuje dovolené i dovoz zboží (zdroj: ČT24)

Kurz české koruny zůstával celé první pololetí na silné úrovni. Díky tomu Čechům zlevňují třeba dovolené. Výhodnější je také dovoz drahých surovin a zboží. Naopak hůře jsou na tom firmy, které exportují do ciziny. Tuzemské platidlo ale podle analytiků i centrální banky nejspíše dosáhlo svého vrcholu a dále posilovat nebude. Tento týden česká měna oslabila na nejnižší hodnoty za poslední čtyři měsíce, euro tak bylo skoro za 24 korun.

K euru česká měna za půl roku zpevnila zhruba o pětatřicet haléřů, vůči dolaru dokonce o sedmdesát haléřů. A právě to zčásti kompenzuje na dovolené tamní zdražování, i když jinde ceny rostou většinou méně než v Česku. Průměrná míra inflace se v Evropské unii pohybuje kolem sedmi procent, v Česku je to jedenáct procent.

„Kurz eura je teď rozhodně lepší, koruna je silnější, hraje nám to do karet. Můžeme si dovolit o něco více věcí, ale stejně tak bychom utráceli — jsme na dovolené,“ řekl České televizi turista ve Slovinsku Jiří Prýmek.

Oproti loňským prázdninám ušetří on i další turisté z Česka asi osmdesát haléřů za každé euro. V zahraničí, stejně jako v České republice, ale většina zboží zdražila.

Koruna nejspíše dále posilovat nebude

Podle analytiků i centrální banky však koruna nejspíše dosáhla svého vrcholu. Kurz dále výrazně posilovat spíše nebude. „Já osobně bych se neostýchal, peníze bych si vyměnil, ať už jsou to eura nebo dolary. Protože nejen analytici velkých bank, ale i Česká národní banka predikuje, že by koruna měla vůči americkému dolaru i vůči euru v následujících měsících oslabovat,“ uvedl analytik XTB Tomáš Cverna.

Silná koruna ovlivňuje hlavně nákupy a cenu služeb přímo v zahraničí, kde lidé platí právě eurem. Zájezdy takto rychle nezlevňují. „Protože cestovní kanceláře si nasmlouvají ceny dopravy i ubytování třeba s půlročním předstihem, aby měly na letní sezonu dostatečné kapacity s pevně danou cenou, ale u některých zájezdů se již cena pozvolna snižuje a očekáváme, že tento trend bude pokračovat i nadále,“ ujasnila mluvčí cestovní kanceláře Invia Jiřina Ekrt Jirušková.

Kurz Kč/eur (červenec)
Zdroj: Investig.com / ČT24

Výkyvy v kurzu koruny výrazně ovlivňují i české podniky. Ty za každé utržené euro ze zahraničí dostávají méně. „Exportérům a importérům vždy hodně vadí výrazná volatilita, neboli kolísavost kurzu české koruny vůči dolaru a euru,“ okomentoval investiční stratég společnosti Conseq Michal Stupavský.

„My jsme exportně orientovaná ekonomika, pro exportéry znamená silná koruna to, že při vývozu svého zboží za něj dostávají méně peněz. To jsou potom peníze, které jim chybí na platy nebo investice,“ vysvětlil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Prognózy počítají se stabilním kurzem

Na silnou korunu spoléhá také centrální banka ve svém boji proti zdražování. I proto přislíbila, že kdyby česká měna začala výrazně oslabovat, je připravena kurz bránit a začít intervenovat.

Prognózy různých institucí, které porovnalo ministerstvo financí, počítají se stabilním kurzem české měny. Letos i v dalších letech se má držet pod čtyřiadvaceti korunami za euro. Spotřebitelské ceny letos průměrně porostou o jedenáct procent, příští rok by mělo tempo zdražování i díky silné koruně klesnout na tři procenta.

Růst výdělků příští rok klesne podle odhadu z letošních devíti procent na sedm. Při odhadované inflaci si ale lidé nyní za více peněz koupí méně, napřesrok by si už měli polepšit. Také útraty rodin se podle prognóz příští rok vrátí k růstu.

Ekonomové předpovídají, že se zlepší výkon celého hospodářství. Po letošní stagnaci by mělo příští rok posílit o více než dvě procenta.