Při pátrání po závadném mase z Polska zachytili veterináři 130 kilo páchnoucích potravin

3 minuty
Události: Páchnoucí maso a zájem o hovězí
Zdroj: ČT24

Čeští veterináři a celníci neustávají v kontrolách, které byly zavedeny po odhalení, že polská jatka prodávala hovězí maso z mrtvých či nemocných krav. Nejnovějším „úlovkem“ je 130 kilogramů zachycených závadných živočišných produktů. Veterináři na ně narazili při silniční kontrole dodávky v Praze 10. Potraviny byly neoznačené, původ neznámý.

Vepřové vnitřnosti, drůbež nebo ryby, ale také silný zápach a znečištěný nákladový prostor, právě to popisovali veterináři, kteří dodávku zkontrolovali.

„Přepravce zároveň nebyl schválen pro přepravu živočišných produktů u krajské veterinární správy,“ poznamenal zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer. Inspektoři mají navíc podezření, že produkty mohou pocházet z černých jatek.

I toto objevili veterináři ve spolupráci s celníky
Zdroj: Státní veterinární správa

Zákon o potravinách umožňuje za podobná pochybení uložit pokutu až do výše 50 milionů korun.

Když se kauza závadného polského masa koncem ledna objevila, klesl prodej hovězího podle svazu zpracovatelů až o polovinu. Nyní se prodej trochu vrací zpět. „Je to jenom tím, že to maso je nejlépe kontrolovatelné,“ soudí předseda představenstva Českého svazu zpracovatelů masa Karel Pilčík. Podle něj poklesla v průměru porážka hovězího na velkých jatkách až o 15 procent. Mírný nárůst teď eviduje jen část firem.

Jatka v Blovicích fungují už 17 let a denně expedují až 70 tun masa. Porážejí ale jen český dobytek a distribuují jak hovězí, tak vepřové. Podle majitele firmy se u nich kupující čím dál častěji informují právě o původu masa.

„Když jsme si to zpětně vyhodnocovali, zjistili jsme, že oproti loňskému únoru máme minimálně dvacetiprocentní nárůst,“ odhaduje jednatel firmy Maso Brejcha Jiří Štengl. 

 Další prohřešek v úterý zveřejnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Ve dvou pražských restauracích zákazníkům nabízeli jídla, která měla být podle jídelního lístku z argentinského hovězího, avšak původ masa byl v jiných jihoamerických zemích. Jde o restauraci ve Stodůlkách Pizzeria Palatino a o restauraci El Barrio de Angel na Andělu, uvedl mluvčí inspekce Pospíchal.

Dosud se tak potvrzují jen z části slova ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD). Luxusní restaurace sice nabízejí argentinské steaky, které nejsou z Argentiny, avšak zatím nikde ani SZPI, ani veterinární správa nenašla polské hovězí. Právě kvůli polským jatkám, kde zpracovávali maso z nemocných či uhynulých krav, začaly intenzivní kontroly českých restaurací, které dosud trvají.

V minulých dnech zjistila inspekce klamání zákazníků i v dalších restauracích, často pražských. Maso ale nikdy nepocházelo z Polska. Se všemi podniky inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty a restaurace musí uvést informace v jídelním lístku do souladu se skutečností.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

Během pár týdnů se vyrovnaný rozpočet nedá sestavit, říká Ševčík

Místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Miroslav Ševčík (za SPD) mluvil ve středečním Interview ČT24 zejména o rozpočtu na rok letošní a příští. Prozradil, kterým resortům by peníze přidal, kterým naopak sebral. Opakovaně kritizoval končící vládu. Zároveň ale připustil, že vyrovnaný rozpočet se „během pár týdnů“ sestavit nedá. Také sdělil, kdy chce prý šéf hnutí ANO Andrej Babiš oznámit, jak hodlá vyřešit svůj střet zájmů. Rozhovor vedl Daniel Takáč.
před 22 hhodinami

Průměrná mzda reálně vzrostla o 4,5 procenta

Průměrná mzda v Česku stoupla ve třetím čtvrtletí meziročně o 7,1 procenta na 48 295 korun. Ve srovnání se stejným loňským kvartálem tak přibylo zaměstnancům ve výplatě v průměru 3194 korun. Při zohlednění inflace, která činila 2,5 procenta, mzda reálně vzrostla o 4,5 procenta, informoval na webu Český statistický úřad.
včera v 10:40

Univerzitní spin-offy sílí. Pomáhají výzkumu a míří do světového byznysu

Univerzitní firmy, takzvané spin-offy, které vysokým školám přinášejí zisk, jsou v zahraničí běžné. V tuzemsku se tento model prosazuje pomaleji. Na konferenci v Ostravě, pořádané agenturou CzechInvest, zazněly příklady úspěšných firem, které dokážou z akademického výzkumu vytvořit mezinárodně konkurenceschopný produkt i finanční přínos pro vysoké školy.
včera v 09:24

Humanoidů v Číně vzniká spousta, kupuje je málokdo. Země se bojí bubliny

Čína vsadila na to, že se stane světovou velmocí v humanoidních robotech. Podle několika analýz ale možná přišla s touto technologií příliš brzy, protože reálně o ni není příliš zájem.
včera v 06:30
Načítání...