Přechod úředníků pod stát umožní dodržovat lhůty, soudí Dostálová. Stavební zákon jde do finále

Události, komentáře: Bouřlivá debata o stavebním zákoně (zdroj: ČT24)

Úředník nebude už zaměstnancem obce, ale státu, to je důležitý prvek chystaného stavebního zákona, ze kterého vychází další výhody, uvedla v pořadu Události, komentáře ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Podle místopředsedy KDU-ČSL a náměstka brněnské primátorky Petra Hladíka by tedy vláda měla jasně říct, že chce zrušit společný systém samosprávy a státní správy, a to nejen u tohoto jednoho zákona, ale i v dalších oblastech.

Nový stavební zákon míří ve sněmovně po čtvrtku do závěrečného čtení. Poslanci k němu vznesli desítky pozměňovacích návrhů. Rozhodnou o nich společně s celým zákonem zřejmě na následující schůzi, která začne v dubnu. Čelit bude návrhu na zamítnutí, který vznesli Piráti.

Sněmovna už dříve rozhodla o tom, že základem pro projednávání nebude původní vládní návrh, ale komplexní pozměňovací návrh sněmovního hospodářského výboru, který chce zavést čistě státní model stavební správy. Úřady by i s úředníky přešly pod stát. Vláda naproti tomu původně navrhla hybridní model, který vzešel z loňské dohody ministryně pro místní rozvoj se Svazem měst a obcí ČR. Zákon měl zachovávat stavební úřady na úrovni obcí.

Hladík v pořadu kritizoval podobu, se kterou navrhovaná norma počítá pro stavební řád. Podle něho je to návrat několik let zpět k podobě, se kterou tehdy přišli developeři. 

Naopak pozitivně hodnotil návrh pro územní plánování. To by bylo v gesci obcí a měst a velká města by mohla mít vlastní stavební předpisy. 

Člen hospodářského výboru sněmovny Leo Luzar (KSČM) poukázal na situaci, kdy se mnozí starostové falešně chlubí, že zařídí tohle, postaví támhleto. Poslanec podporuje oddělení státní správy od samosprávy. 

Co se nelíbí opozici

Řadě opozičních poslanců se návrh na čistou státní stavební správu nezamlouvá. Kritizují například to, že jde proti loňské dohodě ministerstva pro místní rozvoj se Svazem měst a obcí. Tvrdí také, že se tak vzdálí stavební úřady občanům. Například podle Věry Kovářové (STAN) se takto zruší 400 obecních úřadů. Proto v různých variantách navrhuje, aby stavební úřady v obcích nařídil přímo zákon podle stanovených kritérií a nezůstalo to na uvážení Nejvyššího stavebního úřadu.

Ministryně poslancům v reakci na jejich výtky mimo jiné řekla, že obec bude účastníkem stavebního řízení vždy. Ujistila, že žádní noví úředníci do systému vstupovat nebudou, nebudou se stěhovat na jiný úřad a po úřadech obíhat budou data místo lidí.

Dostálová: Základem bude dodržování lhůt ze strany státu

Dostálová uvedla, že norma by měla zajistit, aby se nestávalo, že stát nedodrží lhůty a nic se mu za to nestane. Právě dodržování lhůt považuje za základní kámen zákona. Přitom u současných jedno- či dvouhlavých stavebních úřadů to podle ní často nebylo možné, když dojde k onemocnění úředníků. Podle nové úpravy by si naopak mohli vzájemně pomáhat. 

Luzar věří, že v novém uspořádání bude moci státní správa pracovat v co možná nejvyšší kvalitě a včas. Zároveň odmítl nebezpečí korupčního potenciálu u stavebních úředníků, až přejdou pod státní správu.

Dostálová dodala, že nová podoba by měla umožnit, aby nebylo možné postavit stavbu načerno a dodatečně ji potvrdit. Zvýšit by se měla i kázeň investorů.