Pětistovka pro živnostníky v karanténě má být jen pro drtivou menšinu. Háček je v nemocenské

Živnostníci v karanténě by mohli denně získat pět set korun náhrady (zdroj: ČT24)

Pandemický zákon počítá s kompenzací pro živnostníky, kteří se ocitnou v karanténě. Dostat by měli pět set korun na den, a to od prvního dne. Má to ale háček – podmínkou bude účast na nemocenském pojištění. Na motivační podporu tak drtivá většina podnikatelů nedosáhne.

Desítky hovorů denně absolvují operátoři call center, kteří trasují kontakty lidí kvůli koronaviru a říkají jim, že by měli jít do karantény. „Stále se objevuje nemalá část těch, kteří vyloženě telefon položí s tím, že to respektovat nebudou,“ přibližuje ředitel jednoho z nich Petr Studnička. Jen v prvním únorovém týdnu tam vytrasovali přes osm a půl tisíce kontaktů.

Novou motivací ke spolupráci má být finanční příspěvek. Vztahovat se bude i na živnostníky. „Máme i speciální bonus pro tuto skupinu lidí, kteří by byli v karanténě. Nebyli by ani postižení pandemií, nebyli by postiženi restrikcemi, ale byli by v karanténě. Budou mít pět set korun denně, abychom je motivovali do karantény jít,“ vysvětluje ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Například malíř František Mošanský má práce i v době epidemie dost. Dveře, které natírá, budou za pár dní sloužit v pražské prodejně. Pomoc státu tak zatím nepotřeboval. Pokud by se ale dostal do karantény a nemohl podnikat, finanční příspěvek by uvítal. Jenže nárok na bonus by neměl, protože by nesplnil nutnou podmínku, kterou je dobrovolná účast na nemocenském pojištění.

„Já si myslím, že to motivace není, protože je to takové ‚něco za něco‘, přinucení k nějakému dalšímu placení,“ míní malíř a člen Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů Mošanský. Podobně je na tom třeba i choreograf a produkční Lukáš Vilt. Ani on nemocenské pojištění nemá. „Neplatí si ho troufám si říct většina mých kolegů. Tím pádem tento program není připraven pro lidi na volné noze mého typu,“ uvedl.

Nemocenské pojištění si platí jen každý jedenáctý živnostník

V Česku podniká přes milion živnostníků. Nemocenské pojištění si ale podle České správy sociálního zabezpečení platí jen zhruba každý jedenáctý.

„Pokud někdo přispívá do systému, ať zaměstnanci nebo živnostníci, tak si myslím, že je docela spravedlivé, aby tito byli tímto zvýhodněni. Takže pro mě osobně to problém není,“ konstatuje předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM).

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ODS Jana Skopečka je plošné opatření, „ze kterého ale vypadávají živnostníci jako bezesporu důležitá součást ekonomiky, špatně“.

Piráti neúspěšně prosazovali, aby na bonus v karanténě dosáhli všichni podnikatelé, stejně jako zaměstnanci. „Minimálně těch 370 by mělo být pro všechny a ti, kteří to nemocenské odváděli, by měli dostat nějakou částku navíc. Tam je třeba zdůraznit, že živnostníci dostávají nemocenskou až po čtrnácti dnech, takže dneska nedostávali nic,“ vysvětlil místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Předlohu by mohli už příští týden schvalovat senátoři.