Odstartoval program COVID Praha. Firmy ho vyčerpaly během devíti minut

Události: Pomoc pro pražské podnikatele (zdroj: ČT24)

Program magistrátu na podporu podnikatelů COVID Praha, který město spustilo v úterý ve spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB), byl během devíti minut zcela vyčerpán, sdělil primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Už dříve přišel stát s programy COVID I a COVID II. Prostředky pro ně určené už zájemci také vyčerpali. Mnohé společnosti však na úvěry nedosáhly, hlavně pokud jde o COVID I.

Praha do programu vložila 600 milionů korun z evropského operačního programu Praha –⁠ pól růstu. Dohromady jde tak o záruky za 1,4 miliardy korun. 

Program město založilo, protože se pražští podnikatelé nemohli hlásit do vládního programu podpory COVID II. Ministerstvo průmyslu a obchodu městu původně přislíbilo do jeho programu další peníze, Praha je ale nakonec nedostala, budou přesunuty do vládního programu COVID III.

„Žádám pana premiéra (Andreje) Babiše, aby se program COVID III spustil co nejdříve. Protože pražští podnikatelé nyní bojují o čas. My už jsme udělali maximum, co jsme mohli. Praha nemůže dál suplovat roli vlády,“ uvedl Hřib.

Primátor už v pondělí řekl, že pražský program je pouze provizorním řešením a podnikatelům musí pomoci vláda. Podnikatelská sféra by podle něj potřebovala pomoc až 5,5 miliardy korun. V hlavním městě je asi 550 tisíc podnikatelských subjektů, z nichž je 350 tisíc fyzických osob.

Kvůli vyčerpané částce ČMZRB tedy už teď ukončila příjem žádostí. Podporu každopádně smí čerpat malé a střední firmy se sídlem nebo provozovnou na území Prahy, které realizují projekt na území metropole, a je zaměřena na financování pracovního kapitálu v podobě běžných provozních potřeb.

ČMRZB dodala, že navazující státní program COVID III bude spuštěn na přelomu dubna a května. 

Získat podporu není jednoduché

Manželé Vaňourkovi museli zavřít svůj obchod s pánskými oděvy v polovině března. A snažili se získat úvěr v obou vládních programech.

Jenže COVID I byl podle nich tak rychle vyčerpaný, že neměli šanci. U COVID II nesplnili všechny podmínky. Podnikatel Jiří Vaňourek připouští, že se jejich firma dostala do záporných čísel, ale argumentuje tím, že je to živá firma, která měsíčně odvádí od 20 tisíc do 100 tisíc korun.

Většina žádostí o bezúročné úvěry v programu COVID I neprošla. Podle záruční a rozvojové banky kvůli tomu, že firmy byly zadlužené nebo nedodržely jiné podmínky. 

V COVIDu II, do kterého už byly zapojeny i komerční banky, zatím naopak uspěla většina žádostí. Doposud ale byla prověřena jen malá část z podaných žádostí.

Je tam velká byrokracie s vyplňováním žádostí a je velká prodleva mezi tím, kdy podnikatelé zažádají o podporu a mezi tím, kdy se banka vyjádří, domnívá se místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Mikuláš Ferjenčík (Piráti). 

Před 10 lety nedostaly firmy ani korunu, připomněl Havlíček

Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) v souvislosti s kritikou upozorňuje na jiné souvislosti. „Snažili jsme se pokrýt všechno. Před deseti lety, když byla hospodářská krize (po roce 2008, poznámka redakce), dostali podnikatelé nulu, čistou nulu. Dneska jsme za měsíc a půl v podstatě pokryli úplně všechny segmenty.“

S úvěrem na čtyři miliony korun naopak neměla problém firmy Marccrab z Českých Budějovic. Prodává kuchyňské vybavení do školních jídelen a restaurací. Peníze potřebovala na nákup zboží. V rámci COVID I jim žádost prošla.

„Šlo to hrozně rychle, 16. března jsme požádali, druhý den jsem obdrželi informaci, že jsme zaregistrováni a na konci týdny byl úvěr schválen,“ uvedl předseda představenstva Marek Materna.