Návrh ERÚ vzbudil zájem o informace o cenách energií. Experti radí vyčkat do konce měsíce a porovnat víc nabídek

Události: Návrh ERÚ vzbudil zájem o informace o cenách energií (zdroj: ČT24)

Zájem Čechů o informace ohledně cen energií je v posledních dvou letech enormní, nicméně po úterním oznámení Energetického regulačního úřadu (ERÚ) o zdražování ještě stoupl. Klienti by dle expertů na energetiku měli vyčkat, až budou nově regulované ceny dané, tedy do konce listopadu, poté se podívat na ceníky napříč trhem.

ERÚ v úterý oznámil, že dle jeho návrhu regulovaná složka ceny elektřiny pro domácnosti vzroste oproti letošnímu roku o 71 procent. Plyn by měl zdražit o devětatřicet procent. „Zaznamenali jsme zvýšený provoz na našich call centrech, lidé se ptali, co to pro ně znamená,“ uvedl mluvčí PRE Karel Hanzelka.

Experti na energetiku radí, aby lidé vyčkali, až budou nově regulované ceny dané. Teprve další krok je smlouva s dodavatelem. Smlouvu na dobu určitou je možné vypovědět dvacet dní před jejím koncem. V té době už by měl zákazník vědět, jaké tarify nabízí jeho dodavatel a jaké konkurence.

„Zákazník, který měl předkrizovou cenu zafixovanou, a ta mu končí, tak to zdražení bude markantní. U zákazníků, kteří jedou ve vládním stropu, zdražení nebude takové, bude o jednotky procent, dokonce si i mohou polepšit,“ ujasnil energetický analytik z Kalkulátor.cz Jan Béreš.

„Když už nemůžeme dělat nic s regulovanou složkou ceny, můžeme optimalizovat druhou část ceny, tedy vybrat si levnějšího dodavatele,“ radí energetický expert Jiří Gavor. 

Odborníci doporučují krátkodobou fixaci do dvou let. „Trend fixovat přetrvává, sílí, zákazníci chtějí mít jistotu. Nejprve chtěli mít jednoleté fixace, teď se vrací k dvouletým,“ podotkl mluvčí Innogy Martin Chalupský.

U smluv na dobu neurčitou výpovědní lhůta činí tři měsíce. I v tomto případě by měl mít zákazník už budoucí tarif předvybraný, proces přechodu je totiž rychlý.

Tarif na míru

Většina dodavatelů elektřiny v posledních týdnech zlevnila nebo se chystá jít s cenou dolů od prosince či ledna. „Výrazné snížení cen na silové složce kompenzuje případný růst na regulované složce, takže většiny domácností se nedotkne,“ poznamenal mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Ne vždy jsou ale pro všechny klienty stejné nabídky. Odborníci radí, aby lidé pečlivě hledali tarif na míru. „Zákazníci by měli hlavně rozpoznat, jakých produktů se zlevnění týká. Jsou ceníky pro stávající klienty a ceníky pro nové zákazníky, které mohou být levnější,“ upozornil Béreš.

Energetické firmy přiznávají, že ještě před třemi lety byl zájem Čechů o hledání nejlepších nabídek relativně malý. Po sérii krachů se ale chování mění. Svého dodavatele letos mění až třicet tisíc domácností měsíčně.

Na oznámení ERÚ reagují i firmy

Na ohlášené změny cen energií reagují také firmy. Ceny elektřiny pro velké odběratele na hladině vysokého napětí meziročně mají dle návrhu ERÚ stoupnout o 113 procent a na hladině velmi vysokého napětí o 206 procent. V případě plynu je to v průměru 42,5 procenta.

„Jsou obory, kde si firmy mohou dovolit podstatnou část navýšení do cen propsat. Jsou obory, a to se týká bohužel našeho segmentu, kde je prostor minimální,“ konstatuje předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Josef Jaroš. Podle něj se to projeví v omezení investic a snížení konkurenceschopnosti tuzemských podniků.

„V okamžiku, kdy nám nejbližší státy za cenu zatížení veřejných rozpočtů podporují své podnikatele a firmy, tak mají konkurenční výhodu proti nám. Pro nás podnikatele už není dostatečný argument, že jsme rozpočtově odpovědní a oni ne,“ doplnil Jaroš.

Zopakovat plošnou dotaci stát ale podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) neplánuje. „To plošné opatření by bylo příliš drahé a pomáhalo by těm, kteří by to zvládli sami,“ řekl ministr. Přesto vidí v návrhu o změnách regulovaných cen energií ještě rezervy.