Kdo přesvědčí o Zelené dohodě Čechy, přesvědčí podle Timmermanse každého

Události ČT: Green Deal je stále cesta, řekl v Praze Timmermans (zdroj: ČT24)

Pokud se o výhodnosti Zelené dohody (Green Deal) podaří přesvědčit Čechy, bude mít Evropská komise podle jejího místopředsedy Franse Timmermanse vyhráno a dokáže již přesvědčit každého. Na Green Deal summitu v Praze řekl, že zelená ekonomika nabídne více pracovních míst. Připustil však, že s transformací souvisejí rizika. Je podle něj potřeba zajistit, aby byla sociálně spravedlivá.

Jakákoli transformace je podle místopředsedy Evropské komise zodpovědného za klimatickou politiku Franse Timmermanse spojena s riziky. Především hrozí, že jejím výsledkem bude, že vznikne malá skupina velmi bohatých a velká skupina chudých.

„Musíme zajistit, aby transformace byla spravedlivá. Jsou tendence říkat, že bude nespravedlivá, proto musíme vysvětlovat a dělat rozhodnutí, aby toho byl každý součástí v pozitivním slova smyslu,“ řekl. Zelená ekonomika podle něj například nabízí více pracovních míst, ale jde o jiné než doposud tradiční pozice.

„Green Deal je změna, ale obecně věřím, že jsme to nastavili správně. Uhlíková neutralita je plán, který už měl být spuštěn mnoho let zpět a Evropa je důkazem, že můžete růst ekonomicky bez proporčního zvyšování uhlíkových emisí,“ řekl Timmermans.

Projev o Zelené dohodě přednesl v Praze a dal najevo, že považuje Česko za zemi velmi skeptickou k tomuto plánu. Je podle něj potřeba ukázat možnosti, které Zelená dohoda pro Evropu přináší. „Když se povede přesvědčit Čechy, tak můžu přesvědčit všechny,“ řekl Timmermans. 

Takzvaná Zelená dohoda pro Evropu (Green Deal) předpokládá v Evropské unii snižování emisí skleníkových plynů do roku 2030 alespoň o 55 procent ve srovnání s rokem 1990. Evropská komise chce do roku 2050 udělat z Evropy „první klimaticky neutrální kontinent“.

Za ruskou propagandu označil Timmermans tvrzení, že je Zelená dohoda příčinou vysokých cen energií. K nezávislosti na ruském plynu podle něj pomůžou i obnovitelné zdroje. A pokud se podle Timmermanse podaří přesvědčit občany, že v zimě nezmrznou a zvládnou i následující léta, tak transformace na zelenější ekonomiku bude něco, co podpoří i český národ.

Upozornil na to, že přechod k obnovitelným zdrojům se stal kvůli válce na Ukrajině a hrozícímu nedostatku energií více urgentní a zrychlil. Konstatoval, že to ukazuje i snahu Čechů instalovat fotovoltaické panely či tepelná čerpadla. „Je vidět jejich racionalita,“ řekl.