Inflace je nejvyšší od roku 2008, v listopadu se dostala na šest procent

Inflace v listopadu zrychlila meziroční růst na šest procent z říjnových 5,8 procenta. Šestiprocentní růst spotřebitelských cen zaznamenalo Česko naposledy v říjnu 2008. Aktuální vývoj nejvíce ovlivnily ceny v dopravě. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici v průměru očekávali listopadovou inflaci na úrovni 6,2 procenta. Výrazně rostou i dovozní ceny paliv a energií.

„Ceny automobilů vzrostly o 7,4 procenta a pohonných hmot a olejů o 32,8 procenta. Například Natural 95 se v listopadu u čerpacích stanic prodával průměrně zhruba za 37 korun za litr, což byla nejvyšší hodnota od října 2012, tedy nejvíce za devět let,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Meziroční růst cen zrychlil v pátém měsíci za sebou. Ceny zboží úhrnem vzrostly proti loňskému listopadu o pět procent a ceny služeb o 7,5 procenta.

Více platili lidé letos v listopadu například i za bydlení. Cena nájemného z bytu se zvýšila o 3,7 procenta, výrobky a služby pro běžnou údržbu a opravy bytu zdražily téměř o deset procent, vodné a stočné shodně o 5,5 procenta a tuhá paliva o 6,5 procenta.

Cena tabákových výrobků vzrostla o více než 12 procent, stejně jako ceny oblečení a obuvi. Za stravování a ubytování platili lidé o 7,6 procenta více než před rokem. Mezi potravinami výrazně zdražilo například máslo, které stálo zhruba o čtvrtinu více než loni. Brambory byly letos dražší o více než pět procent. Mírně naopak zlevnilo ovoce.

Meziměsíčně se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,2 procenta. Pohonné hmoty proti říjnu zdražily o 4,4 procenta a automobily o procento. Rostla také cena zeleniny, ovoce, másla, sýrů a tvarohů nebo drůbežího masa.

Ve srovnání s říjnem naopak zlevnily energie. Za elektřinu platili lidé méně o 16,2 procenta a za zemní plyn o 11,5 procenta. „Tento pokles spotřebitelských cen byl důsledkem prominutí DPH u cen elektřiny a zemního plynu. Dopad této změny na meziměsíční úhrnný přírůstek indexu spotřebitelských cen v listopadu představoval podle orientačního propočtu ČSÚ snížení o jeden procentní bod,“ popsal ČSÚ.

Dovoz paliv a energií taky zdražuje

Dovozní i vývozní ceny minerálních paliv, zejména elektřiny, plynu, ropy a ropných výrobků, v říjnu meziročně také dál výrazně stouply – ve vývozu o 104,6 procenta a v dovozu o 124,2 procenta. V dovozu významně vzrostly i ceny ostatních surovin, a to o čtvrtinu. Růst cen energií, surovin, materiálů a polotovarů komplikuje život českým firmám, surovin a polotovarů je navíc na celém světě nedostatek.

„V říjnu 2021 ceny vývozu a dovozu meziměsíčně i meziročně rostly. V meziročním srovnání se ceny zvýšily ve vývozu o 7,5 procenta a v dovozu o 9,9 procenta. Enormního meziročního růstu ve vývozu o 104,6 procenta a v dovozu o 124,2 procenta dosáhly ceny minerálních paliv, zejména elektřiny, plynu, ropy a ropných výrobků,“ konstatoval vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

V lednu se inflace ještě zvýší, předpokládá Holub

Česká národní banka (ČNB) už dvakrát zvýšila úrokové sazby, aby se růst cen výrazněji zpomalil. Podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka se dá čekat, že to nebyl poslední krok tímto směrem.

Dopad podobných opatření je ale vidět až s odstupem. „Trvá dvanáct až osmnáct měsíců, než se kroky promítnou. Začali jsme úroky zvyšovat v červnu,“ uvedl člen rady ČNB Tomáš Holub. Účinek zvýšení sazeb tak očekává zhruba na konci příštího roku.

Události, komentáře: Člen rady ČNB Tomáš Holub k inflaci (zdroj: ČT24)

Inflace podle něj téměř s jistotou ještě poroste. Dosud ji totiž brzdilo dočasné snížení DPH na energie. „Začátkem příštího roku se inflace dostane nad sedm procent. Lepší zprávy začnou přicházet od druhého čtvrtletí a zejména pak ve druhém pololetí, kde by inflace mohla výrazně zpomalovat,“ uvedl.

Dlouhodobě může inflaci ovlivnit česká vláda snižováním schodku hospodaření, o což se podle vyjádření budoucích ministrů má pokusit kabinet designovaného premiéra Petra Fialy (ODS). „Reálně viditelnější dopad bych čekal až v roce 2023,“ uzavřel Holub.