Inflace v říjnu zrychlila na 5,8 procenta. Dovozní ceny energií a paliv vzrostly téměř o 90 procent

UDÁLOSTI: Nejvýraznější zdražování za posledních 13 let (zdroj: ČT24)

V říjnu meziročně zrychlila inflace v Česku na 5,8 procenta ze zářijových 4,9 procenta. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) jde o nejvyšší meziroční růst od října 2008. Vývoj mírně překonal očekávání analytiků, kteří předpovídali meziroční růst inflace 5,7 procenta. Proti letošnímu září tak růst inflace zrychlil o 0,9 procentního bodu, což bylo nejvýraznější zrychlení od ledna 2012. Úřad také uvedl, že se v září v Česku meziročně zvýšily dovozní ceny paliv a energií o témeř devadesát procent.

Oproti loňskému roku nejvíce zdražilo bydlení – nájemné bylo během října o 3,5 procenta dražší než před rokem, vodné a stočné pak zdražilo o 5,5 procenta. Zvýšily se také ceny za dopravu, a to o víc než jedenáct a půl procenta. Za alkohol a tabák pak o 8,6 procenta.

O více než deset procent zdražily oděvy a obuv. Více lidé platili také za stravovací služby a některé potraviny. Například trvanlivé mléko bylo dražší o 13,1 procenta, oleje a tuky o 15,9 procenta a cukr o 17,4 procenta.

Ceny zboží úhrnem vzrostly proti loňskému říjnu o 5,4 procenta a ceny služeb o 6,6 procenta. Meziměsíčně se spotřebitelské ceny zvýšily o procento. 

Meziroční růst cen podle vybraných položek v říjnu
Zdroj: ČSÚ

Proti letošnímu září zdražily například pohonné hmoty téměř o šest procent. Nejprodávanější benzin Natural 95 se v průměru prodával za 35,51 koruny za litr, což bylo nejvíce od listopadu 2014. Nafta stála v průměru 34,24 koruny za litr, nejvíce od prosince 2014. Oděvy zdražily o 3,8 procenta a obuv o 4,2 procenta. 

Zlevnilo naopak ovoce, a to o 4,1 procenta. Cena masa klesla o 0,8 procenta a zeleniny o 1,2 procenta, přičemž ceny brambor klesly proti září o více než 11 procent. 

Dražší čokoláda i husy

V listopadu zjišťují stoupenci svatomartinské tradice, že jsou dražší husy. Farma Zakšín je nyní nabízí za cenu o 40 korun za kilogram vyšší než na jaře v předprodeji. „Krmení, kukuřice, pšenice, šlo řádově o desítky procent nahoru. Stejně tak energie,“ poukázal Marek Zelenka z husí farmy.

Hus je navíc letos nedostatek. Lidé se kvůli tomu i kvůli vysokým cenám vydávají na nákupy hus i do zahraničí. V Polsku jich je v supermarketech dost a cena za kilogram stehen je až o padesát korun nižší. Přispívá k tomu i fakt, že v Polsku není svatomartinská tradice tak populární.

Cena se mění třeba i u čokolády, a to kvůli zdražení alobalu. „Několik let jsem nezdražovala, ale teď jsme museli zareagovat na obalové materiály,“ uvedla Michaela Dohnálková, majitelka Míšiny čokolády.

Již počítá s tím, že po Vánocích zdraží znovu. Tentokrát to zřejmě bude kvůli surovinám. Třeba za mléko zaplatí o desetinu více.

Říjnová inflace byla vyšší, než odhadovala centrální banka

Meziroční inflace v říjnu byla o 0,3 procentního bodu vyšší, než odhadovala Česká národní banka (ČNB). Důvodem je výraznější zvýšení jádrové inflace a v rámci ní růst nájemného, uvedl ředitel sekce měnové ČNB Petr Král. 

„K rychlému a plošnému růstu domácích spotřebitelských cen nadále nejvíce přispívá jádrová složka, v níž se na růstu významně podílejí náklady vlastnického bydlení (imputované nájemné). Ty mají v tuzemském indexu spotřebitelských cen – na rozdíl například od eurozóny – poměrně vysokou váhu a odrážejí déletrvající rychlý růst cen nemovitostí a cen ve stavebnictví,“ upozornil Král.

Proti prognóze také znatelně rychleji rostly regulované ceny, u kterých se podle Krále projevil nucený přechod části domácností k dodavatelům poslední instance v oblasti elektřiny a plynu. aopak růst cen potravin v říjnu podle něj dále nezrychlil, a jejich příspěvek do inflace byl tak oproti prognóze nižší. Vývoj cen pohonných hmot odpovídal odhadům ČNB. 

Dovozní ceny paliv a energií za rok stouply téměř o devadesát procent

Z informací, které ve středu zveřejnil ČSÚ, také vyplývá, že letos v září v Česku stouply dovozní ceny paliv a energií téměř o devadesát procent. O třetinu pak zdražily v dovozu třeba kovové rudy či dřevo. Kovové polotovary jsou dražší o více než desetinu.

Lidé i firmy v Česku se v poslední době potýkají se značným nárůstem nákladů na energie. České podniky také zaznamenávají rychlý růst cen surovin. 

Inflace v Česku (v %)
Zdroj: ČSÚ

„V září 2021 pokračoval navzdory posilující koruně výrazný růst meziročních cen, ve vývozu o 7,5 procenta a v dovozu o 8,8 procenta. V meziměsíčním i meziročním srovnání se výrazně zvýšily ceny minerálních paliv, zejména ceny elektřiny a plynu,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš. 

Dovozní ceny minerálních paliv, hlavně plynu, ropy, ropných výrobků a elektřiny, se v září zvýšily oproti loňsku o 88,6 procenta. 

Naopak mírně klesly ceny průmyslového spotřebního zboží. To zlevnilo o 1,9 procenta. Snížily se také ceny strojů a dopravních prostředků o 0,6 procenta a ceny potravin o 1,7 procenta.

Zhoršení nálady v české ekonomice

Podle analytiků se kvůli nárůstu cen a energií v posledním období zhoršila nálada v české ekonomice. Důvěra v ekonomiku během října podle ČSÚ klesla o 0,9 bodu na 95,3 bodu a zaznamenává tak propad už čtyři měsíce v kuse. 

„Do posledního čtvrtletí tohoto roku vstupuje česká ekonomika ve slabší kondici v důsledku přetrvávajícího nedostatku dovážených komponent i rapidního růstu cen surovin a energií,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. 

Ekonomové si také myslí, že inflace má svůj vrchol stále před sebou. Ve zbytku letošního a na počátku přístího roku se podle nich dostane nad šest procent. Kvůli tomu, že inflaci neovlivňují jen externí vlivy, očekávají, že na prosincovém zasedání Česká národní banka opět zvýší úrokové sazby. 

Možný růst inflace nad šest procent

„Očekávám, že inflace bude vrcholit citelně nad šesti procenty v prvním čtvrtletí 2022 a poté se bude postupně do konce roku snižovat ke třem procentům. V souladu s novým scénářem ČNB na vývoj úrokových sazeb předpokládáme další brzké navýšení její základní sazby,“ uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

I podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka je růst říjnové inflace argumentem pro bankovní radu ČNB, aby i v prosinci zvýšila úrokové sazby. Uvedl, že předpokládá růst spotřebitelské inflace nad šest procent. 

Inflaci podle ekonoma Komerční banky Michala Brožky v prosinci a listopadu zřejmě mírně přibrzdí odpuštění plateb DPH za energie. „Největší otazníky ale směřují na leden, který obchodníci častěji využívají k úpravě ceníků. Počítáme s tím, že meziroční míra inflace na začátku příštího roku vystoupá nad šest procent,“ uvedl rovněž.