Do Česka se dostaly další dvě zásilky kuřecího masa z Polska se salmonelou, dohromady vážily 540 kilogramů. Část masa se snědla, část veterináři dohledali. Jedna zásilka kuřecích chlazených čtvrtek putovala do Hradce Králové – Žamberka a poté do stravovacích zařízení v Pardubicích. Druhá, kde byly řízky, pak do skladu firmy Bidfood v Chlumci nad Cidlinou, veterináři teď maso dohledávají, sdělil ve čtvrtek mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
Do Česka se dostaly další dvě zásilky kuřecího masa se salmonelou z Polska. Část se již snědla
Kuřecí čtvrtky o hmotnosti 240 kilogramů putovaly z Drůbežího ráje v Žamberku do dvou restaurací v Pardubicích. „Takřka 100 kilogramů masa bylo zpracováno do pokrmů v provozovně Mix Grill firmy Panda T-P a 15 kilogramů v restauraci Cactus společnosti FA ARIMEX - Cactus. Obě provozovny sídlí v AFI Palace Pardubice. Přibližně polovinu masa, která byla v restauracích zamražena, se podařilo dohledat a bude neškodně zlikvidována v asanačním podniku,“ uvedl mluvčí. Zbytek masa údajně nebyl využit k lidské spotřebě.
Výrobcem masa byla firma SuperDrob se závodem v Lublinu. „Vzhledem k tomu, že se jedná v obou případech o stravovací zařízení, kde lze předpokládat, že zbylé kuřecí maso prošlo dostatečnou tepelnou úpravou, riziko nákazy spotřebitelů by mělo být minimální,“ dodal mluvčí.
Druhou 300kilogramovou zásilku nyní veterináři dohledávají, informovali také polské dozorové orgány evropským systémem rychlého varování. „V tuto chvíli SVS nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo ze spotřebitelů zdravotní problémy,“ uzavřel mluvčí.
Spor mezi firmou Bidfood a veterináři
Podle firmy Bidfood Czech Republic, do jejíhož skladu v Chlumci nad Cidlinou putovala druhá zásilka, nešlo o zdravotně závadnou potravinu. S odkazem na legislativu Evropské komise to uvedla ve vyjádření. Společnost tvrdí, že v čerstvém drůbežím mase je nepřípustná přítomnost salmonelly typhimurium a salmonelly enteritidis. „V daném výrobku byla však prokázána salmonella infantis, která je z výše uvedené legislativy přípustná. Z toho vyplývá, že tato zásilka z hlediska zdravotní nezávadnosti vyhovuje legislativě evropského společenství,“ napsala firma.
Veterináři přesný název bakterie neuvedli, podle Petra Majera ze SVS postupují podle českého zákona. „Veterinární zákon říká, že pokud je v potravině zjištěna zoonóza, čili nákaza přenosná ze zvířete na člověka, tak se tato potravina neškodně likviduje,“ řekl Majer. Nebezpečná pro člověka je podle něj i salmonella infantis. Uvedl, že podle dostupných statistik Státního zdravotního ústavu je salmonella infantis za loňský rok v Česku čtvrtým nejčastějším původcem salmonelózy u lidí.
V minulém týdnu informovali veterináři o jiné půltunové zásilce řízků z Polska se salmonelou. Maso z ní se dostalo hlavně do stravovacích zařízení. Řízky ze zásilky podle veterinářů dodavatel rozvezl odběratelům a maso bylo zpracováno. Maso pocházelo od polské firmy Dromico a v Česku ho distribuovala firma Astra maso z Nového Bydžova na Královéhradecku.
Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. Podle Vorlíčka je při dostatečné tepelné úpravě masa se salmonelou riziko nákazy minimální. Salmonely jsou podle SVS zničeny při tepelné úpravě nad 70 stupňů Celsia po dobu deseti minut, případně při úpravě při vyšší teplotě po kratší dobu, nebo nižší teplotě po delší dobu. Je ale třeba dát pozor na riziko takzvané křížové kontaminace potravin, když člověk například použije stejný nůž, prkénko či nádobí na syrové maso a poté třeba na zeleninu.
V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu pomalému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.