Čínský obr Evergrande, který se topí v dluzích, přiznal pochybení šesti vedoucích pracovníků

Čínský realitní gigant Evergrande, který se potýká s finančními problémy, přiznal pochybení několika manažerů. Šest vedoucích pracovníků podle sobotního sdělení společnosti nezákonně vyplatilo předem několik investičních produktů. Firma nyní bude požadovat po manažerech vrácení vyplacených prostředků a přistoupí k přísným sankcím. Žádné další podrobnosti, včetně částek, jmen manažerů a názvů produktů, firma nezveřejnila, informovala agentura Reuters.

Investice mohou být obvykle vyplaceny až po určité době držení. Manažeři ale patrně v rozporu se zamýšleným termínem vyplatili dvanáct produktů předčasně.

Pochybení vedoucích pracovníků bylo odhaleno v době, kdy se silně zadlužený realitní gigant se sídlem v Šen-čenu potýká s vážnými problémy s likviditou a není jisté, zda bude schopen plnit své finanční závazky. Firma dluží více než tři sta miliard USD (6,5 bilionu korun).

Od začátku roku hodnota akcií skupiny klesla o tři čtvrtiny a několik ratingových agentur v poslední době snížilo Evergrande úvěrový rating. Varovaly také před hrozbou platební neschopnosti.

Samotná firma tvrdí, že spekulace o hrozícím bankrotu jsou lživé. „Společnost se skutečně potýká s nebývalými obtížemi, ale je odhodlána udělat vše, aby obnovila provoz a chránila práva zákazníků,“ uvedla Evergrande pro agenturu Reuters.

Analytici očekávají, že zasáhne stát

Analytici očekávají, že nakonec dojde k intervenci státu a společnost nezkrachuje. Dopad eventuálního bankrotu by totiž byl tak veliký, že by otřásl celou ekonomikou a mohl by ovlivnit i tu světovou, poznamenala v pátek zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová. Dodala také, že analytici nepovažují za pravděpodobné, že společnost bude schopná veškeré dluhy splatit, takže firmu bude potřeba restrukturalizovat. 

Čínské ministerstvo bydlení a rozvoje venkova tento týden už také svolalo poradu s bankami, na které jim sdělilo, že Evergrande neuhradí splátku dluhu plánovanou na 20. září. Firma ale s bankami nadále jedná o možnosti odkladu splátek či refinancování některých úvěrů, sdělily zdroje, které chtěly zůstat v anonymitě, protože jednání mají soukromou povahu.