Český byznys sází na turecký zájem o vodní energii. V nové továrně budou vznikat díly pro místní přehradu

Události ČT: Český byznys sázející na turecký zájem o vodní energii (zdroj: ČT24)

Čeští investoři chtějí využít rostoucí zájem Turecka o vodní energii. Skupina Energo-Pro v Ankaře oficiálně otevřela továrnu, která bude dodávat klíčové díly do dvou vodních elektráren vznikajících na východě země. Jejich projekt přitom startuje v době, kdy se turecká ekonomika po dekádě silného růstu ocitla v recesi.

V nově otevřeném závodě, který bude provozovat dceřiná společnost Litostroj Turkey, se budou vyrábět turbíny, generátory a další zařízení pro vodní elektrárny. Prvním zákazníkem továrny je sám její český majitel, který v zemi staví přehradní elektrárnu Karakurt.

Díky tomu, že v Turecku vyrábí klíčové komponenty pro vodní elektrárny budované v zemi, má dostat bonus ke garantované výkupní ceně elektřiny. Ta je navíc stanovena v dolarech, což má být obrana proti pádu turecké liry.

„V případě, že dodáte turbínu vyrobenou v Turecku, máte po dobu následujících pěti let navýšenou výkupní cenu energie. Dodáte-li k tomu ještě generátor, je ještě o něco navýšena,“ přiblížil výkonný ředitel Energo-Pro Pavel Váňa.

Sázka na trh zasažený recesí i odlivem investorů

Rozměry dvou vodních elektráren budovaných na východě Turecka překonávají vodní díla v Česku. Aby firma dosáhla na slíbené výhody, musí být hotovo do roka a půl.

„Ekonomická situace Turecka na naší strategii nic nemění. Do roku 2020 platí výkupní cena v dolarech garantovaná na deset let,“ poznamenal náměstek tureckého ministra energetiky Abdulláh Tancan.

Energetická skupina v Turecku už celkem investovala zhruba 25 miliard korun, investice do nového závodu dosáhla zhruba 640 milionů korun.

„Věřím, že takovýchto projektů a typů spolupráce máme ještě hodně před sebou,“ prohlásil náměstek českého ministra zahraničí Martin Tlapa, podle nějž je Turecko pro českou ekonomiku pátým nejvýznamnějším mimoevropským trhem. „Řada věcí tu běží, ale samozřejmě je třeba se dívat i na rizika obchodování,“ dodal.

Turecko stále více sází na domácí zdroje energií, včetně těch vodních, na druhou stranu se potýká s recesí a odlivem investorů, které odradila vláda prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Zda uspěje tento podnik na komponenty pro vodní elektrárny, se uvidí v horizontu deseti let.