Historické turecké město zatopí voda. Postup úřadů kritizují místní obyvatelé i sousední Irák

Turecké úřady nařídily obyvatelům starobylého města Hasankeyf na jihovýchodě země, aby se vystěhovali, než obec zatopí voda z nedaleké přehrady. Podle historiků bylo místo nepřetržitě osídleno až 12 tisíc let. Na postup úřadů si stěžují místní obyvatelé, ale i sousední Irák.

Pokud se s napouštěním vodního díla v údolí Tigridu začne zkraje léta, jak je v plánu, první domy ve městě budou pod vodou na podzim.

Přehrada se naplní maximálně do roka a půl. „O monumentech a přírodních krásách se mluvilo mnohokrát, ale duševní ztráty lidí z Hasankeyfu jsou v pozadí. Jsme zvyklí žít na tomto historickém místě a oni nás stěhují do pouště,“ stěžuje si Murat Tekin.

Nad vodou zůstane jen roky nepřístupná citadela, kterou dělníci zpevňují tunami kamení. V budoucnu tam mají přistávat výletní lodě. Ještě před půlstoletím bylo skalní město obydlené. „Je pro mě těžké to přijmout. Vzali naše hroby, převezli je na druhou stranu a teď tam berou nás. Kdyby ty domy aspoň postavili pořádně,“ konstatoval Emin Tekeş.

Turecko se chystá zatopit starobylé město (zdroj: ČT24)

Poškozené nové domy

Místní si mohli na druhém břehu koupit novostavby za peníze z kompenzací. Už pár měsíců po dokončení jsou ale vidět jejich nedostatky – díry v rozích a další poškození. Proti přehradě protestuje i nedaleký Irák, který se obává dopadů na tok Tigridu.

Turecko namítá, že mu vedle výroby elektřiny jde také o rozvoj regionu. Jako argument proti tomu, že ničí historické dědictví, nechaly úřady přemístit několik monumentů.