Česko pracuje na odstřižení se od ruské ropy. Družbou by mohla proudit surovina z Oděsy

Události: Pokračuje úprava ropovodu TAL (zdroj: ČT24)

V několika unijních zemích včetně Česka probíhají úpravy a modernizace italského ropovodu TAL. Cílem je odstřihnout se zcela od ruské ropy, která přitéká do Česka skrz ropovod Družba. Nezávislosti na Rusku by se mohlo docílit zhruba v polovině příštího roku, hned potom chce premiér Petr Fiala (ODS) požádat o zrušení výjimky na dovoz suroviny z Ruska.

Úpravy budou potřeba v Itálii, Německu či Rakousku. Surovina by pak proudila jen z tankerů v přístavu v italském Terstu. Modernizace již začala i na centrálním tankovišti v Nelahozevsi. Na českou větev TALu, označovanou jako IKL, dělníci instalují propojení s rafineriemi. Technologické úpravy mají být hotové do konce letošního roku, následovat budou dokončovací práce a provozní testy.

Náklady na projekt jsou zhruba 1,5 miliardy korun. Hradit je bude státní společnost Mero ze svého rozpočtu, zapojit by se ale zpětně mohly i rafinerie.

„Máme zatím předběžnou dohodu, že by financování mohlo proběhnout padesát procent my, padesát procent Unipetrol,“ řekl generální ředitel Mero Jaroslav Pantůček. „Celková přeprava, kterou zaplatí rafinerie, se promítá do cen pohonných hmot v rozsahu osmi až deseti haléřů,“ podotkl.

Otázkou nadále zůstává, co se stane dál s ropovodem Družba. Ve hře je v případě konce války smlouva o dodávkách z ukrajinského přístavu v Oděse. Infrastruktura ale může také několik let zůstat zcela nevyužitá.

Ukončení výjimky

Na dovoz ruské ropy má Česká republika z evropského embarga výjimku. „Jakmile bude možné, abychom přistoupili ke zrušení té výjimky, tak to uděláme a samozřejmě se na to připravujeme v jednání i s dalšími zeměmi,“ prohlásil Fiala. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) již jedna rafinerie v Kralupech zpracovává výhradně neruskou ropu.

„Pokud se jedná o rafinerii v Litvínově, která zatím zpracovávala pouze ruskou, tak probíhá úspěšné testování nových směsí, přibyla nám tam guyanská ropa, přibyla nám tam irácká ropa,“ dodal Síkela.

Loni přiteklo do českých rafinerií 7,4 milionu tun ropy, z toho přibližně 58 procent tvořila ropa z ropovodu Družba, který vede z Ruska. Zbytek tvořily dodávky z ropovodu IKL, jenž navazuje na italský ropovod TAL. V nejbližších dnech se na něm připravují první technické úpravy, výměna čerpadel v rakouském Grubenu.