TÉMA

Jaroslav Pantůček

Podíl ruské ropy na dovozu do Česka loni mírně stoupl. Mero chystá rozšíření TAL

Podíl ropy z ruského ropovodu Družba loni na celkovém dovozu do Česka činil 58 procent, meziročně je to nárůst asi o dva procentní body. Zbylá část byla tvořena dodávkami z německého ropovodu IKL, který navazuje na italský TAL. Celkově loni do Česka přiteklo 7,4 milionu tun ropy, což je zhruba stejné číslo jako o rok dříve, informoval generální ředitel státní společnosti Mero Jaroslav Pantůček. Podnik v současnosti připravuje rozšíření ropovodu TAL, po jehož dokončení by se měla Česká republika stát nezávislou na ruské ropě.
11. 4. 2024|

Česko se od ruské ropy odkloní i skrze TAL. Šlo o to být rovnější mezi rovnými, řekl Pantůček

„Chceme skočit z roku na rok o sto procent,“ řekl v Interview ČT24 k přechodu tuzemského trhu z ruského ropovodu Družba na Transalpinský TAL předseda představenstva společnosti Mero Jaroslav Pantůček. Státní firma zajišťuje do Česka dovoz ropy.
16. 8. 2023|

Dodávky ropy do Česka ropovodem Družba jsou po osmi dnech obnoveny

Tranzit ropy do České republiky ropovodem Družba byl v pátek ve 20:00 obnoven, sdělila společnost Mero, která je vlastníkem a provozovatelem české části ropovodu, a firma Unipetrol, která ropu v Česku zpracovává. Dodávky strategické suroviny z Ruska do střední Evropy byly přerušeny od 4. srpna kvůli problému s ruskými platbami za přepravu ropy přes Ukrajinu.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 20:45|

Dodávky ropy Družbou do Česka se podle provozovatele obnoví v pátek nebo v sobotu

Jižní větví ropovodu Družba by měla začít téct ropa do Česka v pátek, nejpozději v sobotu. Řekl to Jaroslav Pantůček, předseda představenstva společnosti Mero, která je vlastníkem a provozovatelem tuzemské části potrubí. Ropa už podle Pantůčka teče na Slovensko i do Maďarska. Česká republika má aktuálně i bez dodávek ropovodem Družba dostatek ropy, a to až na tři měsíce.
11. 8. 2022Aktualizováno11. 8. 2022, 20:08|