Ceny starších bytů vzrostly za rok téměř o pětinu. Nejdráž je v Praze, ale nejprudší růst zažil sever Čech

UDÁLOSTI: Bydlení v Česku dál zdražuje (zdroj: ČT24)

Starší byty v Česku stály na konci září téměř o 19 procent víc než před rokem. Průměrná cena činí 66 tisíc korun za metr čtvereční. V Praze je sice nejdráže, ale růst není v metropoli tak velký jako v některých jiných krajích. Nejprudčeji narostla za poslední rok cena bydlení v Ústeckém kraji, kde jsou byty rázem bezmála o polovinu dražší. Mírný pokles zaznamenali v Královéhradeckém a Zlínském kraji.

S bydlením je dnes v Česku dvojí problém, kde druhé vyplývá z prvního: Je ho málo a je drahé. Například sehnat v Praze byt za méně než tři miliony je takřka nemožné. Jak upozornil makléř Roman Tichý, v současnosti jsou například v Praze 4 v nabídce pouze tři byty v ceně 2,5 až 3 miliony korun.

Podle údajů serveru Bezrealitky.cz stál ke konci letošního třetího čtvrtletí v celé republice metr čtvereční staršího bytu 65 628 korun. To je o 18,6 procenta více než loni v téže době. V Praze potom zaplatí zájemce o bydlení ve starší zástavbě přes 73 tisíc korun. To je sice nejvíce v zemi, ale není to tak raketový růst jako v některých regionech – bydlení v metropoli zdražilo meziročně o sedm procent.

Vývoj cen starších bytů v Česku
Zdroj: Bezrealitky.cz

„Především velké trhy Prahy a Brna narážejí na svoje limity. Do podobné situace se navíc brzy dostanou i další lokality v regionálních metropolích nebo kolem nich. Zájemci o nákup nemovitosti zároveň začínají vyčkávat. Odrazuje je kombinace vysokých cen a zužující se nabídky,“ uvedl výkonný ředitel Bezrealitky.cz Hendrick Meyer.

Zdůraznil však, že to neznamená, že by snad byl na pořadu dne pokles cen. „Například v Praze očekávám velice brzy prolomení 90 tisíc korun za metr čtvereční. Čeká se tedy především na nové nemovitosti v nabídce. Převážně z oblasti metropolitních prstenců, kam stále míří zájemci o bydlení z velkých měst,“ upozornil Meyer.

Ceny nyní rostou nejrychleji v regionech, kde byly dosud nejnižší. V Ústeckém kraji se cena za metr čtvereční staršího bytu zvedla o 49,4 procenta, což ovšem znamená, že výsledné číslo činí necelých 30 tisíc korun, tedy necelou polovinu republikového průměru. Zhruba o třetinu zdražily ve třetím čtvrtletí oproti loňsku i byty v Libereckém, Moravskoslezském a Pardubickém kraji.

Změny cen starších bytů ve vybraných krajích
Zdroj: Bezrealitky.cz

V Královéhradeckém a Zlínském kraji naproti tomu cena vůbec nevzrostla, je dokonce o několik desetin procenta níže než loni po třetím kvartálu.

Ani předpokládané ochlazení v největších městech však neznamená, že by ceny bydlení měly v Česku začít skutečně klesat. Zejména mladé rodiny tak narážejí na otázku, co dál. Někteří berou zavděk nájemním bydlením.

„Snažíme se řídit poučkou starou asi tři tisíce let, že kdo si půjčuje, tak je otrokem toho, komu dluží,“ zdůvodnil Andrej Patso z Ostravy, proč se svou novomanželkou žije v nájmu a nechce si vzít hypotéku.

V moravskoslezské metropoli platí za měsíc asi osm tisíc korun. Podle Bezrealitky.cz činí průměrný měsíční nájem v Moravskoslezském kraji 154 korun za metr čtvereční, což je o necelých pět procent více než loni.

Celorepublikový průměr potom činí 247 korun, v Praze je i nájemné nejvyšší, a to 292 korun za metr čtvereční. Nejprudčeji meziročně stoupl nájem v Ústeckém kraji, a to o 9 procent na 145 korun. Poměrně vysoký růst nájmů zaznamenal například i Zlínský kraj (o 8,3 procenta na 169 korun), kde přitom ceny vlastního bydlení stagnovaly.

Cesta z města

Kdo se nakonec rozhodne si půjčit, občas řeší situaci s drahým a nedostupným bydlením tak, že se usídlí mimo velké město a za prací dojíždí. Nově se v Česku objevuje také fenomén domů na kolech. Ačkoli se může zdát, že jsou to vlastně karavany, podle architektů dokáže být dům na kolech soběstačný.

Vyjde jen asi na milion, nepotřebuje přitom stavební povolení. Do minimalistického prostoru se vejde i koupelna nebo krbová kamna.

„Tohle téma je už ve vzduchu hodně dlouho. Třeba v Americe vzniklo hnutí Tiny Houses, když lidé po ekonomické krizi hledali alternativní způsob bydlení,“ poznamenal architekt Jakub Vlček.