Ceny elektřiny opět rostou. Zákazníci by měli využít pomoci státu nebo hledat alternativní zdroje, radí odborníci

90' ČT24: Ceny energií dále porostou (zdroj: ČT24)

Energetická společnost ČEZ znovu změnila ceníky. Připlatí si hlavně nově příchozí klienti – někteří i dvojnásobek. Jsou vyšší než u konkurenčních energetických firem. Analytici ale upozorňují, že ČEZ jako největší dodavatel udává tón trhu, a nelze tak vyloučit, že se zdražením přijdou i ostatní dodavatelé. Odborníci v 90′ ČT24 diskutovali o dopadech vysokých cen energií, možnostech alternativních zdrojů nebo také pomoci státu, kterou mohou české domácnosti využít, aby se nedostaly do dluhů.

ČEZ zdražuje u smluv s dvou nebo tříletou fixací, zatímco u zákazníků, kteří mají smlouvy na dobu neurčitou cenu drží. „Nefixované ceny už v minulosti zdražily, a protože teď se ukazuje, že cena bude delší dobu vysoká a rostou ceny na trzích především v těch delších horizontech,“ vysvětlil ředitel strategie EGÚ Brno Michal Macenauer.

Nejvíce k takovým cenovým skokům přispívá podle něj primárně válka na Ukrajině a s ní spojený odklon Evropy od ruských dodávek. „V podstatě to je jediný důvod, protože plynu je dostatek, není to problém technický,“ dodal. 

Macenauer dále odmítl, že za vysoké ceny energií může energetická burza v Lipsku, jak tvrdí někteří politici. „Burza může být kdekoliv, obchoduje se tam elektřina pro Českou republiku. V tuto chvíli nám nezvedá cenu, spíš ji zvedá výměna elektřiny se Slovenskem,“ sdělil.

Situace je podle něj vážná, ani obchodování, ani samotná burza nejsou viníkem. „Musíme říct, že burza generovala velmi nízké ceny, které energetiku destabilizovaly, protože se nevyplácelo investovat do jakýchkoliv nových zdrojů,“ řekl Macenauer.

Považuje za důležité, aby se snížila cena plynu, k čemuž ale nedojde rychle. Navrhuje například opuštění systému emisních povolenek, který by nahradila uhlíková daň. 

Kvůli vysokým cenám energií roste například zájem o fotovoltaické elektrárny. Podle ředitele Solární asociace Jana Krčmáře až mnohonásobně oproti loňskému roku. Majitelé rodinných domů tak čekají na fotovoltaiku i několik měsíců. 

Ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal v této souvislosti upozornil, že jsou to právě ceny energií, ale také například potravin, které rozpočty českých domácností dostávají do červených čísel. Podle něj je důležité nezapomenout na pomoc od státu, jako je například příspěvek na bydlení.  

Zdražování se dotkne i nemocnic

Drahé energie dopadají kromě domácností a firem také na nemocnice. Největší zdravotnická zařízení na letošek počítají až se stovkami milionů korun, které zaplatí navíc. Úspor by mohly dosáhnout díky přestavbám areálů. Z evropských fondů na takové investice dostanou pět miliard korun.

„Spotřeba loňského roku byla zhruba 48 milionů, pokud jde o platby za energie, rozpočet na letošní rok je 97 milionů, tedy de facto dvojnásobný,“ upřesnil náměstek pro ekonomiku Jiří Cairola z pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Události: Zdražování se dotkne i nemocnic (zdroj: ČT24)

Podobné zvýšení nákladů na energie zaznamenaly i další nemocnice. Víc než dvojnásobek oproti loňsku letos zaplatí třeba v Motole nebo v Brně. O 150 procent víc dá také krajská nemocnice v Českých Budějovicích. Zdražení naopak letos téměř nepocítí v Kolíně, a to díky nasmlouvaným fixním cenám na tento rok.

„Nemocnice celkově jsou nejsložitější organismy na energie vůbec. Protože laik si představí asi nějakou elektřinu, možná plyn, možná nějakou prádelnu, ale nemocnice mají vodu, páru na operační sály, operují s tolika médií najednou. I proto nemocnice jsou na druhou stranu zase nejvděčnější objekty na programy EPC, programy s garantovanou úsporou,“ konstatoval generální ředitel společnosti ČEZ Esco Karel Čermák.