Agrární komora a Zemědělský svaz vyhlásily kvůli dotacím protestní pohotovost

Agrární komora a Zemědělský svaz vyhlásily po čtvrtečním jednání s ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL) protestní pohotovost a založily krizový štáb obou organizací. Sdružení to oznámila ve společné tiskové zprávě. Důvodem jsou změny v návrhu pravidel vyplácení zemědělských dotací v Česku pro roky 2023 až 2027. Ty počítají mimo jiné s posílením dotací pro menší podniky na úkor větších.

Organizace od začátku roku společně několikrát protesty kvůli této problematice už organizovaly. A to jak před Úřadem vlády, tak i protestní jízdou zemědělské techniky nebo zapalováním stohů slámy. Prezident Agrární komory Jan Doležal uvedl, že ministerstvo se zástupci hlavních zemědělských organizací o zásadních změnách dokumentu začalo jednat až nyní, na konci ledna.

To vidí Doležal jako problém, jelikož Strategický plán Společné zemědělské politiky (SP SZP) pro roky 2023 až 2027 měl být Evropské komisi (EK) zaslán nejpozději k 1. lednu letošního roku a současná verze má být ministerstvem poslána v náhradním termínu do konce ledna. EK má následně tříměsíční lhůtu na připomínky. 

„Úřad vzhledem k časovému tlaku pouze představil své plány, ale už nepřizval Agrární komoru ČR a Zemědělský svaz ČR k rozhodování o tomto klíčovém dokumentu, který určuje přerozdělení dotačních podpor pro zemědělce na několik let,“ uvedl Doležal. Vláda podle něj nebere ohledy na dopady změn, kterými jsou podle těchto sdružení hrozící zdražení potravin pro obyvatele, méně pestrá česká krajina a potenciální arbitráže a soudní spory kvůli ušlým ziskům a zmařeným investicím zemědělců.

„Ztráty produkčních zemědělců, kteří vyrábějí většinu českých potravin, potvrzuje také zveřejněná kalkulačka od ministerstva zemědělství. Agrární komora a Zemědělský svaz proto zvažují další kroky a nevylučují další protestní akce,“ dodal Doležal.

Komora není jediným kolektivním zástupcem zemědělců. V Česku existuje i několik dalších organizací, například Asociace soukromého zemědělství (ASZ), která je většinou názorově vůči komoře v opozici.

Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha zdůraznil, že navzdory obviňováni, že ve spolupráci s bývalým vedením ministerstva zemědělství svazy chtěly okrást všechny zemědělce, je pravda na jejich straně. „Aktuálně zveřejněná kalkulačka nám dává za pravdu a ukazuje, že část zemědělců v zájmu osobního prospěchu použila nepravdivé údaje a výpočty,“ uvedl Pýcha.

Tím byli podle Pýchy zmanipulováni politici, kteří se podle jeho vyjádření nemají šanci ve složité situaci financování zemědělství orientovat. Stále věří v možnost přenastavení pravidel.

Proti tomu Asociace soukromého zemědělství (ASZ), která dlouhodobě odsuzuje protestní akce, tvrdí, že dotační kalkulačka naopak dává za pravdu jí. „Pokud by pan ministr do Evropské komise odeslal plány tak, jak byly navržené minulou vládou, tak by na tom podle toho, co vidíme v kalkulačce, podnik o 1000 hektarech tratil asi půl milionu korun,“ uvedl předseda Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek. Uvedl, že podnik s 2000 hektary by pak podle původního návrhu bývalého ministra Miroslava Tomana (ČSSD) získal asi 3,6 milionu korun, nově ale dostane 4,3 milionu korun.

Kalkulačka, kterou ve středu zveřejnilo ministerstvo, má podle vyjádření ministerstva zemědělcům pomoci připravit se na změny v novém programovém období SZP. Na redistributivní platbu, také zvanou platbou na první hektary – konkrétně prvních 150 hektarů zemědělského podniku, půjde nově 23 procent z celkového rozpočtu na přímé platby, tedy více. Nekula dlouhodobě avizuje, že změny umožní výrazně vyšší podporu malých a středních zemědělců.