Za fackování zadrženého mladíka dostal jeden policista podmínku, druhý byl zproštěn obžaloby

Pražský Obvodní soud pro Prahu 2 kvůli fackování zadrženého mladíka potrestal policistu Jana Nekvapila podmínkou a jeho kolegu Martina Koppa zprostil obžaloby. Verdikt není pravomocný a státní zástupkyně se proti němu odvolala. Čin se odehrál před třemi lety, den poté, co z Prahy odjela oficiální státní delegace čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Soud se případem zabýval podruhé, loni v lednu Koppa obžaloby také zprostil a u Nekvapila předal věc ke kázeňskému projednání. Odvolací pražský městský soud však rozhodnutí zvrátil. Policisté vinu odmítají.

Soudkyně Iva Fialová řekla, že odvolací soud nezpochybnil skutkové závěry soudu, vyslovil ale právní názor, že se Nekvapil dopustil trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Fialová zdůraznila, že názor nadřízeného soudu musí respektovat, ale nesouhlasí s ním. „Případný přezkum právních závěrů zdejšího a odvolacího soudu přísluší eventuálně pouze Nejvyššímu soudu,“ řekla Fialová.

Státní zástupkyně minulý týden navrhovala, aby soud uložil oběma policistům podmínky a pětiletý zákaz činnosti. Ten ale soudkyně Iva Fialová považuje za nadbytečný. „Pravomocným odsouzením za úmyslný trestný čin práce obžalovaného u policie končí,“ vysvětlila soudkyně. Žalobkyně ale po jednání uvedla, že by Nekvapil mohl dál sloužit u jiných bezpečnostních složek.

Mladík prý před napadením na hlídku pokřikoval

Incident se stal téměř před třemi lety poté, co z Prahy odjela oficiální státní delegace čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Mladík, který s kamarády odcházel z Riegrových sadů, začal vykřikovat na hlídku policistů a vojáků, že by se za zásahy v souvislosti s návštěvou měli stydět.

Hlídka mladíka legitimovala a nakonec ho spoutala. Podle obžaloby pak policista Jan Nekvapil v budově policejního oddělení na pražských Vinohradech dal mladíkovi dvě facky, když seděl na židli se spoutanýma rukama za zády. To, že mladíka uhodil, je vidět na kamerovém záznamu.

Policista Kopp studentovi podle spisu později pouta sundal, začal ho škrtit a chtěl po něm, aby se už nikdy policistů neptal na důvody, proč má předložit občanský průkaz. Podle obžaloby mu dal také jednu facku. Napadl ho prý v jiné místnosti, kde nebyly kamery. Fialová ale stejně jako loni uvedla, že se nepodařilo prokázat, že se skutek stal.

S návštěvou čínského prezidenta v Česku jsou spojené i další kauzy

Případ údajného fackování a škrcení není jedinou kontroverzí, která se s tehdejší návštěvou Si Ťin-pchinga pojí. Ve vleklý justiční spor se například proměnila zakázaná demonstrace na pražském Hradčanském náměstí. Tu svolal bývalý šéf Strany zelených a protibetský aktivista Martin Bursík v době, kdy v české metropoli čínský prezident pobýval.

Demonstraci sice nejprve magistrát povolil, pak ale policisté účastníky před Pražský hrad nepustili. Na podporu svého postupu využili dopravně-inženýrskou vyhlášku o uzavření cest a silnic.

Proti postupu magistrátu a policie se čtveřice lidí včetně bývalého vicepremiéra Bursíka bránila žalobou k Městskému soudu v Praze a poté kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS). Oba soudy se sice lišily v argumentaci, avšak svolavatelům nevyhověl ani jeden z nich.

Letos v lednu Ústavní soud (ÚS) rozhodl, že se děním kolem zmařeného protestu u Hradu musí opět zabývat NSS. Ten v únoru posunul kauzu ještě o úroveň níž a částečně zrušil verdikt městského soudu, ke kterému se žaloba vrátila.

Před soud se dostal například také incident, při němž dva Číňané vytrhli demonstrantce tibetskou vlajku a hodili ji do Vltavy, nebo kontroverzní příkaz policistů, kteří během návštěvy čínského prezidenta nutili lidi, aby sundávali z oken tibetské vlajky.

Kvůli třídenní návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga byla v ulicích Prahy denně nasazena tisícovka policistů, bezpečnostní opatření vyšla na 16 milionů korun. Na policejních služebnách skončilo 23 demonstrantů z řad odpůrců i příznivců komunistického lídra. Většinu incidentů policisté vyhodnotili jako přestupky.