Z Tokia míří do Česka lék, který může zabírat na COVID-19. První várku Japonsko poskytne jako dar

V řádu dní Česko z Japonska obdrží první dodávku léku favipiravir. Přípravek pro 20 až 25 pacientů Tokio posílá darem a experimentální medikament, který v některých případech úspěšně tlumí koronavirovou infekci, bude poprvé aplikován ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. V případě potřeby bude následovat další zásilka s léky až pro 80 lidí, za ty už Česko zaplatí japonským výrobcům.

Favipiravir byl úspěšně testován už v únoru v čínském Wu-chanu, ze kterého se nový koronavirus rozšířil do světa. Osvědčil se v prvních fázích onemocnění.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) bude podáván ve Všeobecné fakultní nemocnici lidem se středně těžkým průběhem nemoci COVID-19. „Ke každému pacientovi se bude podle lékařů přistupovat individuálně,“ řekl ministr. 

Brífink Všeobecné fakultní nemocnice k distribuci léků favipiravir a plaquenil (zdroj: ČT24)

Lék by měl z Japonska dorazit v řádu dní. Podle ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové bude darovaná část medikamentů stačit asi pro 20 až 25 pacientů. „Pokud by bylo potřeba pro české pacienty víc, Česká republika ho může koupit pro dalších zhruba 80 pacientů,“ dodala. 

Podle Vojtěcha není zákonně možné, aby za léky platily pojišťovny. Další případnou zásilku favipiraviru tak Česko uhradí z rozpočtu nemocnic nebo ministerstva zdravotnictví. 

  Antivirotikum favipiravir vyvinula japonská firma Toyama Chemical před devíti lety. Vyskytuje se i pod názvy T-705, Avigan nebo favilavir.  V roce 2014 byl oficiálně schválen. Lék je derivátem pyrazinkarboxamidu a je účinný proti RNA virům. Jde o širokospektrální antivirotikum, tudíž se může využít u několika virových infekcí.

Látka úspěšně blokuje replikaci chřipkových virů, nasazuje se při léčbě chřipky, i u exotických onemocnění, jako je například západonilská horečka.

SÚKL upozornil, že stejně jako u ostatních potenciálních léků na nemoc šířenou novým typem koronaviru je tento přípravek experimentální a teprve se hodnotí jeho bezpečnost a účinnost, nelze tak předpokládat, že nějaký z testovaných léků bude ihned ve větším množství distribuovaný populaci.

„Jsou obvykle určeny k léčbě jiných onemocnění, a proto jakékoliv použití v neindikovaných situacích musí být velmi pečlivě zvažováno,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí SÚKL Barbora Peterová.

Čeká se i na zásilku amerického léku remdesivir

V českých nemocnicích už byly podány i další experimentální léky na COVID-19. Americká firma Gilead schválila pro jednoho nemocného nasazení léku remdesivir. Firma teď podle Storové rozhoduje o tom, kolik dávek dodá do střední a východní Evropy.

„Byla jsem ujištěna, že v rámci středoevropského a východního prostoru bude Česká republika jednou z prvních,“ doplnila Storová. Česká pobočka Gileadu podle ní ihned po tomto rozhodnutí podá žádost o schválení léku. SÚKL obratem dodá stanovisko ministerstvu, které ho schválí.

V rámci celého světa probíhá kolem pěti set klinických studií, mluví se o padesáti lécích, řekla Storová. Všechny studie jsou ale zatím prováděné na velmi malém počtu pacientů a jsou hodnoceny jako experimentální.