TÉMA

Antivirotika

Lék molnupiravir na omikron zabírá, nemocnice přestávají podávat monoklonální protilátky

České nemocnice už měsíc podávají antivirotikum molnupiravir, zatím si pro něj na základě doporučení praktického lékaře přišlo přes 250 lidí. Lékaři naopak přestávají podávat infuzní monoklonální protilátky, které proti variantě omikron zřejmě nefungují. Zatímco v prosinci je běžně dostávalo kolem čtyř tisíc lidí týdně, v posledních sedmi dnech je zdravotníci podali jen 540 pacientům.
18. 1. 2022|

Vědci popsali enzym, který umožňuje covidu odolávat lékům. Chtějí to obrátit proti viru

Virus SARS-CoV-2, který způsobuje covid-19, se ukázal z hlediska léků jako velmi tvrdý oříšek. Už od začátku pandemie se proti němu lékaři pokoušeli nasadit prakticky všechna známá antivirotika – ale s minimálním úspěchem. Právě proto proti covidu stále ještě neexistují účinné specializované léky. Mohla by to teď ale změnit nová studie virologů z Iowa State University, která zřejmě objevila slabinu viru.
5. 8. 2021|

Z Tokia míří do Česka lék, který může zabírat na COVID-19. První várku Japonsko poskytne jako dar

V řádu dní Česko z Japonska obdrží první dodávku léku favipiravir. Přípravek pro 20 až 25 pacientů Tokio posílá darem a experimentální medikament, který v některých případech úspěšně tlumí koronavirovou infekci, bude poprvé aplikován ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. V případě potřeby bude následovat další zásilka s léky až pro 80 lidí, za ty už Česko zaplatí japonským výrobcům.
9. 4. 2020Aktualizováno9. 4. 2020, 15:32|