Vývoj probíhá podle nejoptimističtějších scénářů, řekl šéf ÚZIS Dušek. Ve středu přibylo 1261 nakažených

Ve středu testy v Česku prokázaly 1261 nových případů covidu-19. Vakcínu dostalo bezmála 82 tisíc lidí. Vývoj epidemie nyní podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška probíhá podle nejoptimističtějších scénářů. Pokles nových případů nákazy je podle něj zásadní. Vysoké školy by se podle ministra zdravotnictví měly otevřít plně od 24. května. Venkovní bazény by se podle hlavní hygieničky mohly zpřístupnit 31. května, vnitřní bazény a wellness 14. června. Kolektivní sporty se možná 24. května vrátí do hal.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

 „Za celý týden už jsme téměř u osmdesáti (nově nakažených) na sto tisíc obyvatel. Dolů jdou všechny regiony. Není žádný kraj, který by se tomu poklesu vymykal. Hlavně i klesá procento pozitivních záchytů z prováděných testů,“ uvedl Dušek.

Podle šéfa ÚZIS ja teké velmi důležité a pozitivní, že klesá počet hospitalizovaných pacientů. Tento trend bude podle něj pokračovat i ve druhé polovině května. „Mohlo by ho ale narušit nějaké neopatrné rozvolňování nebo například šíření nějaké mutace, to nelze nikdy vyloučit,“ dodal s tím, že pokles je setrvalý a neprojevily se na něm například ani Velikonoce. 

Hranicí pro další rozvolňování je 75 nových případů týdně na sto tisíc obyvatel. Podle Duška by se tam mohlo Česko dostat mezi 17. a 20. květnem. „Nevím konkrétní den, ale řekněme za pár dní tam určitě budeme. Nadále ale budou existovat rozdíly mezi regiony. Určitě na tuto hranici nedoputuje kraj Jihočeský nebo Zlínský,“ uvedl. 

Události ČT: Šíření covidu-19 zpomaluje (zdroj: ČT24)

Vysoké školy se otevřou možná už 24. května

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) ve čtvrtek uvedl, že vysoké školy by se měly plně otevřít od 24. května. Informoval o tom po jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví. Od pondělí je tam dovolená praktická výuka, poslední ročníky ji měly od 26. dubna. Některé vysoké školy ale v té době už budou mít zkouškové období. Podle kritiků se na vysoké školy při zmírňování protiepidemických opatření zapomnělo.

Vláda už dříve avizovala, že v pondělí 24. května se mají vrátit do škol prezenčně středoškoláci, a to bez střídání. Také střední školy termín kritizují, protože návrat bude v týdnu maturitních zkoušek.

Ve všech školách bude pokračovat povinnost testování. Dušek na semináři ve sněmovně uvedl, že dosud bylo u žáků a studentů 3,7 milionu testů a u zaměstnanců škol milion testů. U dětí bylo 1418 záchytů a u zaměstnanců 539 záchytů. Postupně od 12. dubna, kdy testování začalo, záchyt v dalších týdnech klesá.

Arenberger také informoval o tom, že od soboty 15. května si bude Česko uznávat vzájemně potvrzení o očkování proti covidu-19 s Polskem, Maďarskem, Rakouskem a Německem. Podle něj se v tuto chvíli jedná i se Slovenskem. Premiér Andrej Babiš (ANO) minulý týden ve sněmovně avizoval, že těchto zemí by mělo být šest včetně Slovinska. 

Rozvolňování opatření ve sportu

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová ve čtvrtek oznámila, že venkovní bazény a přírodní koupaliště by se mohly otevřít v pondělí 31. května, vnitřní bazény a wellness pak od 14. června. To vše ale pouze v případě, že se epidemická situace nezhorší.  

Vláda v pondělí schválila, že 17. května se otevřou ostatní vnitřní sportoviště. Platit v nich bude limit jednoho návštěvníka na 15 metrů čtverečních vnitřní plochy sportoviště. Ve skupině budou smět být maximálně dva lidé a nejvýše deset lidí celkem na sportovišti. Nutné bude dodržovat rozestupy alespoň dva metry, pokud nepůjde o členy jedné domácnosti.

Kolektivní sporty by se pak do hal mohly vrátit 24. května. Vláda bude v pondělí projednávat návrh, aby se limit pro sportování uvnitř zvýšil na třicet lidí. Dohodli se na tom předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička a premiér Babiš.

Otevření hal pro početnější skupiny by pomohlo nejen kolektivním sportům, ale také některým individuálním, jako je například gymnastika. S povolením třiceti lidí uvnitř by se velikost skupin venku měla zvýšit na padesát lidí. Další uvolnění by mělo následovat znovu po týdnu. Návrh počítá s tím, že od 31. května by mohlo sportovat až sto lidí uvnitř a 200 lidí venku. Zároveň by měly být povoleny amatérské soutěže.  

Rychlé očkování

Ve středu to bylo počtvrté od začátku očkování, kdy počet podaných dávek vakcín proti covidu překročil osmdesát tisíc. I když tempo vakcinace zrychluje, stále se nedaří překonat plánovanou hranici sto tisíc podaných dávek denně. Před týdnem byl počet očkovaných zatím rekordní, když zdravotníci aplikovali téměř osmaosmdesát tisíc dávek vakcíny.

Praktičtí lékaři však rozdělování vakcín kritizují. Krajští koordinátoři podle nich preferují velká očkovací centra a „vina za neschopnost koordinátorů je svalována na praktiky a sestry“.  Babiš po jednání s lékaři uvedl, že na očkování u praktických lékařů čeká přes 216 tisíc lidí, z toho asi 23 tisíc lidí je ve věku nad 80 let. Během května a června by praktici měli dostat 454 tisíc dávek očkovací látky Moderna.

V Česku se začalo očkovat koncem loňského prosince, od té doby bylo do středečního večera podáno přes 3,9 milionu dávek. Plně očkována je zhruba desetina obyvatel. Od tohoto týdne se mohou registrovat zájemci nad 45 let, podle Babiše se od půlnoci z neděle na pondělí budou moci registrovat také lidé ve věku 40 až 44 let. Poté by měli přijít na řadu všichni starší 16 let, pro mladší ročníky zatím vakcíny nejsou schváleny.

Čtyři pětiny dosud podaných dávek byly od firmy Pfizer/BioNTech, necelých jedenáct procent je od AstraZenecy a zhruba desetina od Moderny. Vakcínu Johnson & Johnson, se kterou se očkuje zhruba tři týdny a u níž se na rozdíl od ostatních používá jen jedna dávka, dostalo zatím skoro dvacet tisíc lidí.

V nemocnicích vyžadují péči pacienti, kteří už jsou covid negativní

Od loňského března se koronavirus v zemi potvrdil u téměř 1,65 milionu lidí, většina se vyléčila a 29 825 osob s potvrzeným covidem zemřelo. Za poslední týden počet obětí nepřesáhl 40 za den. Zvolna klesá i počet lidí, kteří leží s covidem v nemocnici, ke středečnímu večeru jich bylo 1697, z toho 337 v těžkém stavu. Hospitalizovaných je v mezitýdenním srovnání o 679 méně a nejméně od začátku loňského října, pacientů ve vážném stavu ubylo oproti minulé středě o stovku.

Současně se v nemocnicích uvolňují intenzivní lůžka a přístroje určené pro těžké případy koronaviru. Zátěž nemocnic je ale větší, protože statistiky nezahrnují pacienty, kteří už jsou covid negativní, ale dál vyžadují nemocniční péči.

Každý den tohoto týdne zatím provedly laboratoře v mezitýdenním srovnání méně testů. Za středu jich ministerstvo eviduje přes 171 tisíc, před týdnem to bylo zhruba o 62 tisíc víc. Počet PCR testů klesl na necelých 14 tisíc a antigenních na 157 500. Podíl objevených nákaz u preventivních testů, které tvoří většinu z celkového počtu, je druhým dnem 0,12 procenta.

Reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný, k dnešku znovu mírně kleslo z 0,79 na 0,77. Pod zlomovou hodnotou jedna, což znamená zpomalování epidemie, se drží bezmála měsíc.

Denní nárůsty počtu nakažených koronavirem postupně klesají od začátku března, kdy vystoupaly na skoro 17 tisíc. Zhruba od poloviny března se snižují i počty úmrtí lidí s prokázanou nákazou. Vzhledem ke zlepšování epidemické situace se v zemi v posledních týdnech postupně uvolňují protikoronavirová omezení, další vlna začne po víkendu.

Vláda posoudí cestování i zahrádky

Od 17. května se budou moci otevřít venkovní prostory stravovacích podniků, vstup na ně bude restauratér moci povolit ale jen lidem testovaným, očkovaným nebo s protilátkami. Podnikatelé tuto podmínku kritizovali, tvrdí, že nemají pro vymáhání takového dokladu, případně pro vykázání hosta z podniku, oporu v zákonu. Podnikatelé také neví, zda bude stačit vývěska, že za vládou nastavená pravidla se bude zodpovídat zákazník.

Vláda se tak v pátek podle Babiše vrátí právě k podmínkám otevření zahrádek, což chce Hospodářská komora, která od vlády požaduje i plán pro podzimní boj s koronavirem. Babiš se zmínil i o sporném pravidle, že v zahrádkách nemá být zapnuta síť wi-fi a nemá na nich hrát hudba. „Dostávám podněty,“ uvedl s tím, že nařízení bylo zavedeno v jiných souvislostech. Premiér si myslí, že už není potřeba. „Jsou na to různé názory, ještě se k tomu vrátíme,“ konstatoval. Způsob kontroly dokladů hostů nezmínil.

Ohledně pravidel pro cestování plánuje vystoupení v pátek odpoledne ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD). Na tiskové konferenci chce představit především aktualizované doporučení pro cestování Čechů do zahraničí a informovat o výsledcích jednání na evropské úrovni, která se týkají budoucnosti cestování.