Všechny ukrajinské děti se mohou dostat do českých škol, řekl Gazdík na brífinku ke Dni dětí

Brífink k začleňování ukrajinských dětí do škol (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) společně s ministrem školství Petrem Gazdíkem (STAN), ukrajinským velvyslancem Jevhenem Perebyjnisem a vládní zmocněnkyní pro lidská práva Klárou Šimáčkovou Laurenčíkovou odpovídali na dotazy českých a ukrajinských žáků ze Základní školy Solidarita v Praze. „Ráno jsme pracovali na zákonu, který se jmenuje Lex Ukrajina II, který by situaci měl pomoct vyřešit tak, aby se všechny ukrajinské děti dostaly do českých škol,“ sdělil dětem Gazdík. Tisková konference v Hrzánském paláci proběhla jako oficiální oslava Dne dětí.

Na úvod slavnostní akce premiér poděkoval českým dětem za přijetí ukrajinských spolužáků a připomněl období distanční výuky během pandemie, kterou podle něj žáci zvládli.  

„Solidarita a soudržnost našich občanů a stejně tak škol dokázala, že jsme vyspělým demokratickým národem,“ dodal ministr školství Gazdík s tím, že je „pyšný na učitele i všechny české děti, které ukrajinské děti přijaly nebývale dobrým způsobem.“ 

Velvyslanec Perebyjnis následně české děti vyzval, aby svým ukrajinským spolužákům pomáhaly s integrací. „Maminky a tatínkové některých vašich spolužáků jsou vojáky a občas se jim stýská, chci vás proto požádat, abyste je podporovaly. Vím, že se některé z vás zapojovaly do sbírek například potravin nebo pomůcek pro Ukrajince, a chci říct, že vám děkuji. Vážíme si toho,“ řekl.

Na ukrajinské žáky se Perebyjnis obrátil v jejich rodném jazyce s tím, že by měly projevovat vděčnost. „Chtěl bych vás požádat, abyste byli vděční naší přátelské zemi, která nás přijala. A také nezapomínejte, že jste příslušníci velkého ukrajinského národa, který teď hrdinsky bojuje a ukazuje celému světu nevídané vzory odvahy,“ vyzval. 

Setkání probíhalo jako běžná tisková konference, při které měly žáci základní školy možnost klást řečníkům dotazy. Na otázku, jak bude Česko postupovat v případě ukončení dodávek ruského plynu, premiér uvedl, že vláda se snaží činit takové kroky, aby země nebyla nadále na plynu z Ruska závislá. 

„Děláme vše pro to, abychom se závislosti na ruském plynu co nejrychleji zbavili, ale nějakou chvilku to ještě bude trvat. Děláme i krátkodobé kroky, které by nám do budoucna mohly pomoct situaci řešit. Vláda nakoupila nějaké množství plynu sama, současně naplňujeme zásobníky, ve kterých se plyn ukládá, abychom ho měli na nejbližší měsíce dostatek, i kdyby nastala ta situace, že nám ho Rusko přestane posílat,“ řekl na netradiční tiskové konferenci Fiala. 

Události: Zápisy ukrajinských dětí do škol (zdroj: ČT24)

Zápis ukrajinských uprchlíků do škol a školek

Ve středu 1. června rovněž začaly zápisy ukrajinských uprchlíků do školek a prvních tříd základních škol. Každý ředitel vypisuje vlastní termín, nejpozději ale musí zápis proběhnout do 15. července. Na řadě míst tak budou mít ukrajinští žáci možnost přijít k zápisům až v následujících dnech a týdnech. 

Kolik by jich mohlo do škol nastoupit od září, zatím není jasné. Gazdík dříve uvedl, že je jich v Česku registrováno asi 130 tisíc. Některé z dětí se ale už zase mohly vrátit na Ukrajinu. Počet budoucích žáků se upřesní až po zápisech.

U zápisů se kontrolují a vyplňují dokumenty. Ministerstvo školství školám poskytlo dvojjazyčné vzory.

Vzdělávat se podle školní inspekce zatím nezačaly až tři čtvrtiny dětí uprchlíků, v některých regionech včetně metropole, je ale kapacita škol už prakticky naplněná.

V Praze jsou některé školy, kde sice ukrajinské děti zapíší, ale už teď ví, že je přijmout nemohou. Jen pár míst v lavicích zbývá i leckde jinde.

K dubnovým zápisům do prvních tříd přišlo přes 140 000 českých předškoláků. Tam, kde je plno, mohou ředitelé kvůli ukrajinským dětem požádat o zvýšení kapacity škol, pokud ani to nestačí, musí se obrátit na zřizovatele.