Vondra: Kdybychom měli americký radar, vážili by si nás v Bílém domě víc

Vondra: Kdybychom měli americký radar, naše akcie by byly v Bílém domě větší (zdroj: ČT24)

Jednání premiéra Andreje Babiše (ANO) s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Bílém domě je podle bývalého ministra obrany a zahraničí a dnes ředitele Centra transatlantických vztahů CEVRO Institutu Alexandra Vondry (ODS) důležitý úspěch. Drobnosti jsou ale podle něj to, co ukazuje na skutečnou pozici Česka v očích USA. Trump a Babiš třeba neměli na závěr schůzky společnou tiskovou konferenci – na rozdíl od prezidentů Rumunska a Polska, tedy zemí, kde mají Spojené státy umístěny svou protiraketovou obranu. Vondra to řekl v pořadu Interview ČT24.

„To, že po jednání v oválné pracovně neměli Trump a Babiš společné tiskové vystoupení – a prezidenti Polska a Rumunska ano – ukazuje, že jejich akcie jsou ve Washingtonu větší. Před čtvrtečním jednáním, kde byly kamery, zazněly zdvořilosti, ale to nebyla plnohodnotná tisková konference. Jsou to náznaky, ale musíme je brát vážně,“ zhodnotil návštěvu českého premiéra v Bílém domě bývalý ministr zahraničí i někdejší velvyslanec v USA Vondra. 

Připomněl tím, že Rumunsko a Polsko jsou země, kde mají Američané umístěna strategická zařízení své raketové obrany. Česko mohlo mít na svém území protiraketový radar, před necelou dekádou ale z plánů USA sešlo. Vondra také poukázal na to, že na přelomu tisíciletí, když vedl ve Washingtonu velvyslanectví, „jsme měli politika v oválné pracovně každý rok“.

Za pozornost ale podle něj stojí, že Babiš byl spolu s šéfem Bezpečnostní informační služby Michalem Koudelkou pozván do centrály CIA. „Čtu to tak, že šlo hlavně o kauzu Huawei. Nevylučuji, že tam chtěli premiérovi ukázat nějaký důkaz, že pokud by Evropa byla na této čínské firmě závislá – ne ve smyslu mobilních telefonů, ale samotného mozku toho systému – tak můžeme mít problém,“ myslí si Vondra. 

Před užíváním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei Technologies a ZTE Corp. varoval před koncem loňského roku Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost. Už v listopadu označila firmu Huawei za možné bezpečnostní riziko americká vláda.

Do Afghánistánu jsme přišli společně, tak společně i odejdeme

Podle Vondry je nyní klíčové, jak se česká vláda postaví k Trumpově kritice spojeneckých výdajů na obranu. Český premiér Babiš si přinesl na setkání s Trumpem graf, z něhož je patrné české zvyšování výdajů na obranu, což je dlouhodobý požadavek amerického prezidenta vůči partnerům v NATO. „Nyní bude mít Babiš příležitost ukázat, že to myslí vážně. ODS teď předložila návrh zákona, podobný mají Poláci, aby se postupně zvyšovaly naše výdaje. Uvidíme, jak se k tomu Babiš, jeho vláda i jeho strana postaví,“ prohlásil Vondra.  

Navzdory nízkým výdajům na obranu nebo chybějícímu radaru je ale Česko podle Vondry nadále pro Spojené státy důležitým partnerem: „Bylo prozíravé nechat naši ambasádu i ambasadorku v Sýrii. Získali jsme tím privilegované postavení, protože ti, kteří své lidi stáhli, potřebovali naše služby. To vedlo k praktickým krokům, podařilo se třeba osvobodit některé lidi ze zajetí a podobně.“

Američané spolupracují také s českými jednotkami v Afghánistánu. „Společně jsme tam přišli, společně odejdeme,“ tvrdí Vondra s odkazem na plány prezidenta Trumpa o stahování amerických vojáků. „Teď ta situace ještě není na stole, tak proč ji otevírat. Ale nebudeme tam věčně a už i u nás na to někteří politici společnost připravují,“ dodal Vondra.