Vlastizrádci, řekl Babiš o politicích zkoumajících v EU jeho údajný střet zájmů. „Nejste stát,“ vzkázal Bartoš

Události: Babiš označil dva české europoslance za vlastizrádce (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl o českých europoslancích Tomáši Zdechovském (KDU-ČSL) a Mikuláši Peksovi (Piráti), že jsou vlastizrádci. Důvodem je to, že v Evropském parlamentu (EP) otevírají téma jeho možného střetu zájmů. Postupují tak podle Babiše proti české vládě. Tématem se v Česku zabývala delegace europoslanců, která si myslí, že v Česku nefunguje jasný systém na odhalení střetu zájmů. Pirátští i lidovečtí politici se vůči výroku premiéra ohradili.

„Zdechovský a Peksa jsou vlastizrádci, měli by bojovat za české zájmy,“ uvedl Babiš. Podle něj naopak dělají problémy české vládě. Zdechovský podle premiéra lže a dělá kampaň, Babiš zmínil, že europoslanec se nedávno neúspěšně ucházel o funkci předsedy KDU-ČSL. Navíc podle Babiše europoslanci plýtvají penězi i českých daňových poplatníků, když je v Praze provází devět tlumočníků a jeden technik. 

Premiér kritizoval i šéfku delegace a předsedkyni Výboru pro rozpočtovou kontrolu EP Moniku Hohlmeierovou, kterou označil za pomatenou.

Hohlmeierová při ukončení mise uvedla, že Peksa a Zdechovský byli Babišem verbálně napadeni. Peksa uvedl, že slova o vlastizrádcích Babiš použil v rozhovoru pro televizi Prima už ve čtvrtek. „Je krajně nevhodné prohlašovat poslance Evropského parlamentu za vlastizrádce. V situaci, kdy řešíme konkrétní problémy s implementací evropské legislativy v České republice, mi to připadá naprosto skandální, speciálně v pozici českého premiéra, který s tím má osobní problém,“ řekl.

Premiérova slova podle něj mohla vyvolat vlnu nenávistných reakcí, které podle Peksy oba čeští europoslanci nyní čelí na svých facebookových profilech.

Nejste stát, vzkázal Babišovi předseda Pirátů

„Premiér nazývá naprosto legitimní kontrolu správy veřejných prostředků vlastizradou. Je naprosto neuvěřitelné, jakých sprosťáren je tahle potrefená husa schopná,“ uvedl na sociálních sítích místopředseda EP za Piráty Marcel Kolaja.

„Upozornit na vaše zlodějiny není zrada vlasti a vy nejste stát,“ vzkázal Babišovi na Twitteru předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Nevím, jestli jste ten slovník pochytil v StB, ale nejsme na něj zvědaví,“ dodal.

Lidovci chtějí od premiéra okamžitou omluvu. „Předsednictvo KDU-ČSL důrazně odmítá napadení místopředsedy KDU-ČSL a europoslance Tomáše Zdechovského ze strany předsedy ANO Andreje Babiše, kterého se dopustil lživým a dehonestujícím prohlášením a obviněním z vlastizrady,“ napsali v prohlášení.

„Premiér nesmí jen tak někoho vážně a křivě obvinit!“ napsal na Twitteru předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Zdechovský podle něj pouze jako člen kontrolního výboru europarlamentu dělá svoji práci a kontroluje, jak se s penězi v EU nakládá.

Zdechovský Babišovi po sociálních sítích vzkázal, že pokud se jemu nebo jeho rodině něco stane, bude za to premiér plně zodpovědný. Babiš podle něj svým výrokem překročil všechny meze demokratického státu a měl by se za to okamžitě omluvit.

Kritika Babiše se ozvala i z dalších stran. „Označuje-li Andrej Babiš někoho za vlastizrádce jen proto, že upozorňuje na jeho střet zájmů, je to hodně daleko za hranicí přijatelného. Hlavně si ale plete zájmy České republiky se zájmy svého dotačního byznysu,“ uvedl místopředseda ODS Martin Kupka.

„Doporučila bych panu premiérovi, aby vážil slova. Takováto zásadní obvinění, která jsou naprosto lichá, vzbuzují ve společnosti určité napětí. On by měl být ten, který ho naopak bude uklidňovat, ne vyvolávat. Není to nic, co by si měl být z pozice premiéra schopen dovolit ke svým kolegům politikům, nebo ke komukoliv jinému,“ připojila se Markéta Pekarová Adamová z TOP 09.

Mise mluví o výhrůžkách

Zdechovský také uvedl, že chování českých úřadů k europoslancům při přípravě mise nebylo standardní. „Opakovaně jsme čelili, včetně Moniky Hohlmeierové, různým výhrůžkám a náznakům, že na tu misi nemáme jezdit,“ uvedl.

Podle Hohlmeierové se původně měli europoslanci sejít i s Babišem a ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (za ČSSD). „Krátce před odjezdem do Prahy jsme obdrželi informaci, že nejsou ochotni s námi hovořit, protože jejich práce se netýká činnosti, kterou máme provádět jakožto výbor. Takovou odpověď jsme zatím z žádné členské země a od žádného ministra nedostali,“ dodala.

Ministerstvo zemědělství dříve uvedlo, že schůzka Tomana s europoslanci v plánu vůbec nebyla. Babiš už dříve uvedl, že schůzku nikdy nepotvrdil.

Babiš má stále vliv na Agrofert, říká zpráva

V delegaci bylo pět členů výboru, šestým europoslancem ve skupině byl Peksa, který členem není. Skupina do Česka dorazila zjišťovat fakta o údajném střetu zájmů Babiše ve středu. Podle loňské zprávy auditorů Evropské komise (EK), která se týkala dotací ze strukturálních fondů EU, nicméně Babiš stále má vliv na holding Agrofert, přestože ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů. Je tak podle ní ve střetu zájmů.

Babiš zopakoval, že ve střetu zájmů není a v řešení svých majetkových záležitostí postupoval podle českého zákona. Delegaci označil za politickou misi.

Možného premiérova střetu zájmů se týkal i druhý audit zaměřený na zemědělské dotace, jeho konečné znění ale dosud nebylo zveřejněno.