Vláda uvolní 3,2 milionu roušek do volebních místností. Ve středu se ministři mimořádně sejdou kvůli kurzarbeitu

Brífink po jednání vlády z 7. září (zdroj: ČT24)

Vláda uvolní 3,2 milionu roušek do volebních místností pro hlasování v říjnových krajských a senátních volbách. Ty se uskuteční počátkem října. Kabinet se také ve středu mimořádně sejde a ministři budou schvalovat zákon zavádějící kurzarbeit. Chtějí, aby zákon platil od listopadu. V případě zhoršení situace v souvislosti s koronavirem má vláda také v plánu doručit seniorům do tří dnů respirátory přes Českou poštu. Zatím ale neupřesnila podmínky, za jakých by senioři ochranné pomůcky dostali a kolik by jich bylo, rozhodli by hygienici.

Stát má nyní podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ve skladech a objednáno zhruba 13 milionů respirátorů FFP2 a 75 milionů roušek. Ve volebních místnostech budou během říjnových krajských a senátních voleb zajištěny dezinfekce. Volby budou podle příprav ministerstva vnitra provázet i další bezpečnostní opatření, například dodržování rozestupů nebo povinnost mít roušku.

Vláda se ve středu mimořádně sejde, aby schválila návrh zákona o kurzarbeitu. Chce, aby zákon platil od začátku listopadu, na konci října totiž přestanou fungovat programy na podporu zaměstnanosti Antivirus. Kurzarbeit představuje zkrácení pracovní doby při nedostatku práce. Zaměstnavatel platí mzdu za odpracovanou dobu. Stát pak pracovníkům výdělek dorovnává za zbývající čas.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) by v případě kurzarbeitu měl zaměstnavatel za zaměstnance, který bude doma, platit zdravotní a sociální pojištění. Stát by měl zaplatit za zaměstnance padesát až sedmdesát procent čisté mzdy zaměstnance. Na výši ale ještě není podle Havlíčka shoda. Zaměstnanec by mohl zůstat doma až čtyři dny v týdnu.

„Principiálně jde o to, že připravíme zákon, který bude mít značnou dávku flexibility, aby byl formou vládních nařízení upraven na konkrétní situaci. A nepůjde jen o epidemie, ale například i o živelní katastrofy. Jednou provždy tak budeme mít pružný zákon, kdy vláda bude moci reagovat,“ uvedl Havlíček.

Respirátory pro učitele

Ministra školství Roberta Plagu (za ANO) premiér poveřil, ať od pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) zjistí, jestli by pražští učitelé měli zájem o respirátory. „Ještě během jednání vlády jsem se s panem primátorem spojil a ta odezva byla dobrá. Toto posílení ze státních hmotných rezerv je soustředěno do hlavního města kvůli epidemiologické situaci,“ řekl ministr školství.

Praha je totiž jako jediná na semaforu rizika nákazy oranžová. Podle premiéra by tato nabídka přešla i do jiných okresů, pokud by byly také oranžové. „Vnímáme to jako předcházení karanténních opatření na školách, když budou členové pedagogického sboru nosit respirátory,“ vysvětlil Plaga.

Tři a půl miliardy pro Ministerstvo práce

Vláda už schválila navýšení prostředků pro Ministerstvo práce a sociálních věcí z vládní rozpočtové rezervy. Navíc mu přijdou 3 miliardy a 650 milionů korun. Potvrdila to ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Peníze jsou potřeba kvůli zvýšeným výdajům na podporu v nezaměstnanosti.

Loni na podporách resort vyplatil 8,11 miliardy korun. Letos na ně měl ve schváleném rozpočtu 7,6 miliardy. Z toho k 20. srpnu vydal už 7,04 miliardy, tedy 93 procent letošní sumy. „Na základě dosavadního vývoje čerpání lze očekávat, že výdaje na podpory v nezaměstnanosti dosáhnou za rok 2020 výše 12 miliard korun a současná výše prostředků vystačí do začátku září,“ uvedlo ministerstvo.

Hygienici zvažují trasovat jen těžké případy

Hygienické stanice uvažují o trasování pouze vážných případů covidu-19. Změna v dosavadní praxi by se mohla týkat také lidí, kteří používají respirátor. V případě jeho použití by po setkání s infikovaným nemuseli do karantény, naznačil premiér Andrej Babiš (ANO), co hygienici zvažují. Rozhodnout by se měli v pátek. Podle premiéra je v karanténě velké množství lidí, kteří nemají žádné symptomy.

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová v pátek uvedla, že Praha přestává zvládat dohledávat kontakty nakažených. Pražským hygienikům budou s vyhledáváním kontaktů lidí nakažených covidem-19 pomáhat nevytížení pracovníci hygienických stanic z jiných krajů. Dohodl se na tom v pondělí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s řediteli krajských hygienických stanic.

Ministři v karanténě

Vláda jednala formou videokonference, někteří z jejích členů byli totiž ještě v pondělí v karanténě kvůli potenciální nákaze koronavirem. Izolaci ukončil například ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) nebo ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). 

Naopak v karanténě zůstává ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), který byl minulý týden v kontaktu s nakaženou hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou.