Vláda schválila dvacetitisícové prémie hasičům, policii i vojákům. Prošel i záměr rychlejšího vyvlastňování

UDÁLOSTI: Hasiči, policisté a vojáci dostanou jednorázovou dvacetitisícovou odměnu (zdroj: ČT24)

Vláda schválila odměny pro hasiče, policisty, vojáky a příšlušníky Vězeňské služby za službu v době pandemie covidu-19. Každý z nich by měl dostat 20 tisíc korun. Celkově za ně stát zaplatí zhruba miliardu. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že bude na odměny pro hasiče a policisty potřeba 770 milionů, pro vojáky podle ministerstva obrany dalších 237 milionů.

Podle ministerstva obrany pomáhalo s bojem proti covidu-19 téměř dvanáct tisíc vojáků. „Bez těžké práce, kterou vojáci odváděli v nemocnicích, domovech pro seniory nebo v call centrech hygienických stanic, bychom zcela jistě překonávali důsledky pandemie mnohem obtížněji. Mimořádná odměna dvacet tisíc korun pro každého z nich je naprosto zasloužená,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Hamáček po jednání vlády zopakoval, že by peníze měli dostat ti, kteří „byli v první linii“. Odměna by se proto měla týkat jen příslušníků prvních až osmých platových tříd. Konkrétně půjde o 27 tisíc policistů a sedm tisíc hasičů. „Jen děkovat nestačí, ale spolu s odměnou chci ještě jednou také všem policistům a hasičům říct: Děkuji, bez vás bychom to nezvládli,“ uvedl Hamáček.

Podle poslance KSČM Lea Luzara musí vláda dohlédnout na to, aby peníze opravu dorazily. „Mnoho odměn nedostali zdravotníci, dostala je zařízení, která je nevyplatila,“ podotkl. Předseda sněmovního bezpečnostního výboru Radek Koten (SPD) apeloval, aby vláda především poslala peníze rychle.

Ministr vnitra ujistil, že „ve chvíli, kdy dojde k převodu prostředků do jednotlivých resortních kapitol, peníze budou moci být vyplaceny“. Očekává, že přijdou nejpozději počátkem září se srpnovou výplatou.

Ještě před odměnami schválil kabinet změny v dotačním programu Živel, ze kterého mohou získat peníze lidé, jejichž domy poničilo tornádo. Nově budou mít na příspěvek od státu nárok i majitelé nezkolaudovaných budov. Vláda také prodloužila v jihomoravských obcích stav nebezpečí do 23. srpna.

Dostálová prosadila strategii cestovního ruchu i záměr zákona o rychlejším vyvlastnění

Ministryni pro místní rozvoj Kláře Dostálové (za ANO) prošla kromě úprav v programu Živel také Strategie cestovního ruchu ČR pro období 2021 až 2030. Z ní vyplývá, že by ministerstvo pro místní rozvoj mělo pro příští roky ze státního rozpočtu dostávat na rozvoj cestovního ruchu zhruba 1,2 miliardy korun ročně.

Z toho 560 milionů korun ročně by mělo být pro agenturu CzechTourism. „Tato částka je zásadní, abychom zajistili konkurenceschopnost České republiky jako významné destinace cestovního ruchu,“ uvedla Dostálová. Zatím agentura pracuje s rozpočtem 350 milionů korun.

Podpora by se měla zaměřit hlavně na budování veřejné infrastruktury cestovního ruchu, zajištění marketingu a propagace Česka jako turistické destinace, ale třeba i na zmírňování dopadů turismu na životní prostředí a rezidenty a zvyšování kvality služeb.

Vláda Dostálové také schválila věcný záměr zákona o vyvlastnění, s jehož pomocí by se mělo zrychlit vyvlastňování při výstavbě infrastruktury. Podle ministryně jde hlavně o to, že budou pro všechny kroky úřadů jasně stanovené lhůty. „Jedná se například o doložení znaleckých posudků, uvědomění o zahájení řízení nebo stanovení třicetidenní lhůty pro soudy pro projednání žaloby,“ shrnula.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) zase prosadil program rozvoje kapacity základních škol. V příštích sedmi letech na něj podle Plagy půjde 6,8 miliardy korun.

V září přestanou pojišťovny proplácet preventivní testy

Vláda odsouhlasila změnu mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, které se týká  hrazení testů na covid-19. Pojišťovny od září přestanou většinu z nich proplácet, uvedl ministr Adam Vojtěch (za ANO) – s několika výjimkami nebudou již hrazené preventivní testy, které potřebují neočkovaní lidé například pro návštěvy divadla nebo cesty do zahraničí.

Ministři projednali také poskytnutí 40 milionů korun Afghánistánu na podporu jeho obranných a bezpečnostních sil a udržitelného rozvoje země. Stejnou pomoc poskytovalo Česko v letech 2018 až 2020, o čemž kabinet rozhodl už v roce 2016. Schválili i dar Tunisku, které se potýká s rostoucím počtem lidí nakažených covidem-19. Česko mu poskytne 256 tisíc roušek a 50 tisíc respirátorů třídy FFP2.

Vicepremiér pro hospodářství Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že vláda jednala také o národním plánu obnovy, což prohlásil za „hlavní téma dne“. Považuje za zásadní, že byl schválen, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová podle něj plán pochválila a řekla o něm, že je bezproblémový. Po jednání kabinetu Havlíček ujistil, že i přes požadavek Komise na zamezení střetu zájmů není ohroženo čerpání peněz.