V Praze začne fungovat centrum pro dlouhodobější podporu uprchlíků z Ukrajiny

Pražský magistrát ve spolupráci s Dětským fondem OSN (UNICEF) do konce roku spustí další centrum pro pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Zaměří se na ty z nich, kteří jsou v metropoli už delší dobu a mají problémy například s bydlením nebo vzděláváním. Bude fungovat paralelně s Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině (KACPU) ve stejné budově ve Vysočanech. KACPU bude dále nabízet dosavadní služby pro nově příchozí uprchlíky, kterých nyní odbaví asi dvě až tři sta denně.

„Nové centrum bude poskytovat nezbytné služby lidem, kteří už v Praze nějakou dobu jsou,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Dodal, že město bude zařízení financovat z 333 milionů korun, které získalo od UNICEF k řešení uprchlické krize. Dosluhující vedení metropole k tomu v pondělí schválilo strategický záměr. Ten zahrnuje kromě zřízení centra také nábor nových zaměstnanců do vybraných magistrátních odborů.

Přesné datum otevření Centra následné podpory uprchlíkům z Ukrajiny zatím podle Hřiba není jasné, záležet bude na zajištění nových pracovníků. Koordinátorka centra Geti Mubeenová předpokládá otevření na konci listopadu nebo začátku prosince. Zařízení bude nejprve ve zkušebním režimu a fungovat by mělo minimálně do konce příštího roku.

„Centrum je unikátní tím, že v sobě kombinuje přístup neziskového sektoru a veřejné správy,“ vysvětlila Mubeenová. Náplní pracovníků bude pomoc uprchlíkům v záležitostech ubytování, zajištění školy nebo sociálního a právního poradenství. Koordinátorka dodala, že zařízení bude otevřeno všem uprchlíkům. „Nepodmiňujeme cílovou skupinu držením konkrétního typu víza,“ sdělila.

Mluvčí ukrajinského velvyslanectví Tetiana Okopna ocenila přístup Prahy a celé České republiky k pomoci uprchlíkům. „Jsme velice vděční za to, že se Praha jako jedna z prvních rozhodla přistoupit ke komplexnímu řešení situace dočasně přemístěných občanů Ukrajiny,“ uvedla s tím, že zkušenost hlavního města může posloužit jako vzor i pro další kraje.

Do Prahy od začátku války na Ukrajině přišlo téměř sto tisíc lidí, z toho více než třicet tisíc dětí. KACPU, které pomáhá uprchlíkům se zařízením povolení k pobytu, zdravotního pojištění a dalšími úkony, za dobu svého fungování odbavilo podle Hřiba asi 113 tisíc lidí. Někteří uprchlíci v Praze nezůstávají a pokračují dále do jiných regionů nebo například do Německa. KACPU již také kvůli naplněné kapacitě nenabízí bydlení v městských bytech a ubytovnách.